Најновије

Жарко Обрадовић: Јачање парламентарне и развијање економске сарадње Србије и Грузије Посланичка група

Делегација Одбора за спољне послове Парламента Грузије, која је у званичној посети Народној скупштини разговарала је са члановима Одбора за спољне послове и члановима Посланичке групе пријатељства са Грузијом.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић пожелео је добродошлицу делегацији Грузије, на челу са председницом Одбора за спољне послове Софи Катсаравом и упутио честитке поводом обележавања Дана независности Грузије. 

 

Нагласио је да је главни спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији. Упознао је делегацију са чињеницом да је Србија до сада отворила 12 поглавља, од којих је два привремено затворила, наводећи да Србија има организационе и административне капацитете да тај број буде већи, али да процес придруживања успорава Поглавље 35, односно преговори који се воде између Београда и Приштине. На ту тему, Обрадовић је објаснио да је Београд испунио готово све тачке Бриселског споразума, али да је Приштина својим поступцима показала да не жели да води дијалог. Навео је да је формирање Заједнице српских општина предуслов олакшавања положаја спрског становништва на Косову и Метохији.

 

Председница Одбора за спољне послове Грузије Софи Катсарава, истакла је да Србија и Грузија, имају много сличности, алудирајући на историју народа, културу, религију и реформске процесе. Навела је да Грузија такође жели да постане чланица ЕУ, и да на том пољу може много да научи из искуства Србије у том процесу. Објаснила је и да Грузија кроз хармонизацију законодавства и реформске процесе гради пут ка Унији и њеним вредностима.

 

Саговорници су истакли значај поштовања међународног права и принципа територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, а Обрадовић је захвалио Грузији на принципијелној подршци непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

 

Председница ПГП са Грузијом Дубравка Филиповски је оценила да су парламентарни односи одлични, а да постоји простор за унапређивање сарадње у области туризма, економије и образовања. 

Извор: Скупштина Републике Србије

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.