Dačić i Čaputovič otvorili Drugu beogradsku konferenciju Vesti

Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju Druge beogradske konferencije:

„Poštovani gosti,
Uvažene kolege,

Dozvolite mi da, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Jacekom Čaputovičem otvorim Drugu beogradsku konferenciju. Podsetiću vas da ova konferencija predstavlja jedinstveni oblik saradnje, i da je nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi. Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa.
Moje je zadovoljstvo što ću imati priliku da zajedno sa Vama, ministre Čaputoviču, radim na unapređenju saradnje između naše dve zemlje.

Odnosi između naših država su sveobuhvatni i dobri. Verujem da će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje između naše dve zemlje, nastaviti i za vreme Vašeg mandata.

U godinama koje su iza nas, Republika Poljska je postala važan ekonomski partner Republike Srbije. Iskreno sam uveren da ćete Vi učiniti sve da ekonomski odnosi ojačaju i budu dinamičniji, kao i da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu. Sa naše strane postoji spremnost da se tome značajno doprinese i uveren sam da, zahvaljujući obostranim naporima, ali i Vašem ličnom angažovanju, rezultati neće izostati.

Želim i ovde još jednom da naglasim da je prvi strateški prioritet Republike Srbije članstvo u EU. Put ka članstvu u EU je istorijska šansa za modernizaciju i promene, u skladu sa evrpskim vrednostima i standardima. Balkan i EU su potrebni jedno drugom što je i osnovna poruka Samita u Sofiji. Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države. Takođe, želim ovde da pomenem i važnost pozitivnih poruka iz Strategije proširenja, jer određivanje indikativnog datuma za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi.

Sa druge strane, u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Republika Srbija je od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope. Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocena podrška Vaše zemlje.

Poštovani učesnici, dragi gosti,

Pozivam vas da da pružite podršku svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom koju od početka pokazujete. Uveren sam da će ova konferencija postaviti čvrstu osnovu za razumevanje i razmenu iskustava kako pozitivnih, tako i negativnih, za seriju budućih susreta koji treba da donesu konkretne rezultate.

Poštovani ministre,
Na samom kraju, zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu u našu zemlju. Nadam se da ćete se uveriti da su priče o Srbiji kao mestu prepoznatom po svom gostoprimstvu tačne.

Hvala na pažnji.“

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.