Најновије

Гостовање Горана Тривана у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: Имамо довољно стручности да докажемо негативне последице осиромашеног уранијума Вести

Како је истакао министар заштите животне средине Горан Триван у “Новом јутру“ на ТВ Пинк, питање истраге не сме се никако сматрати политичким, већ се ради о питању здравља, те очекује да актуелне администрације које су 1999. бомбардовале Србију, понуде помоћ у изналажењу решења и доласку до истине. Подсећа да деца нису крива за политичка дешавања и да имају право на живот.

Скупштина Србије усвојила је крајем маја одлуку о избору чланова Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године по здравље грађана и животну средину.

Прелиминарни извештај ове комисије требало би да буде поднет 2020. године, а на сваких шест месеци извештаваће о раду. У истраживању ће се користити и резултати Парламента Италије о здрављу војника који су били на Косову.

Министар заштите животне средине Горан Триван истиче да Србија темељно ради на откривању последица НАТО бомбардовања, а како истиче, кључна реч је наука.

– Постоји низ техника које се примењују, а овде ћемо боравити на терену, прикупљати узорке, а математички модели ће нам дати слику онога што се заправо догодило и шта ће се догодити у будућности – каже министар за „Ново јутро“.

Истраживања су, како каже, могућа иако је прошло 19 година. Он подсећа да је Србија непосредно након бомбардовања на четири или пет тачака извршила санацију, те постоје подаци.

– Подаци су у војсци, на ВМА, у посебном телу које је формирано 1999. године. Не треба потценити Србију. Можда је сада сиромашна, али има пуно знања и напредних метода. Све ћемо то искористити и грађани ће бити изненађени способношћу коју ће показати наша наука – каже Триван.

Србија ће, како каже, покушати да у истраживање укључи и КиМ .

– Највише осиромашеног уранијума бачено је на ову територију, па су управо грађани КиМ највеће жртве – истиче министар Триван. Он додаје да је на КиМ у порасту број малигних обољења. Сматра да ово питање није политичко, те да осиромашени уранијум не познаје нацију.

– Какве везе имају деца која су рођена од 2000. године са КиМ и националностима? Деца имају право да живе! У питању је здравље деце и реч је само о политици здравља – каже министар.

Триван подвлачи да је истрага на КиМ питање домаћих и међународних, као и регионалних односа, те питање односа са приштинским властима.

– Препоручио бих им сарадњу са нама, јер еколошка питања нису политичка – каже министар.

Говорећи о мешању америчког амбасадора Кајла Скота у ово питање, Триван каже да га не занимају реакције, већ наши циљеви и здравље грађана.

Комисије није било 19 година јер је фалило предузимљивости. Осиромашени уранијум има своје озбиље претње, и научници добро то знају. Италијани су одрадили темељно свој посао и доказали да је више од 300 њихових војника оболело и умрло од деловања осиромашеног уранијума на просторима на којима су били, укључујући и КиМ. Занимљива је и цинична зато изјава да осиромашени уранијум нема штетна дејства! Према њиховим саопштењима, осиромашени уранијум „дугорочно“ није штетан. Последице су очигледно драматичне и не бавимо се само осиромашеним уранијумом и подсећам да су бомбародована наша петрохемијска постројења, што изазива драматично загађење које је готово идентично последицама осиромашеног уранијума – каже Триван за „Ново јутро“.

Истраживаће се и овај вид загађења и немогуће је релативизовати ово питање колико год се неки трудили.

Тужба је, како каже, легитимна, а истраживање о последицама бомбардовања ће пружити податке.

– Србију је бомбардовало 19 земаља НАТО пакта, али су то биле бивше администрације тих земаља. И ко каже да садашње администрације сносе одговорност претходних? Оне, генерално, не сносе одговорност и, ако не деле ту политику, нека нам помогну да стручно-технички дођемо до заједничких одговора и решења. Не мислим да је тешко и лоше у односима земаља рећи „извини“ – каже министар, позивајући на мир.

Говорећи о наглим климатским променама и утицају на здравље и животну средину, Триван каже да се све променило, те да нам је тешко да ову чињеницу схватимо и прихватимо.

– Тешко је донети мере које ће променити климу. Клима се мења, а Србија иде ка суптропској клими – повећава се средња годишња температура, број сушних дана, дневне температуре расту, падавине су неправилне… На промене је утицао човек, али је и реч о редовним климатским променама. Циљ нам је да смањимо емисију гасова како би се ублажио ефекат стаклене баште – каже министар животне средине.

Извор и видео: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.