Најновије

Антић: Србија, Бугарска и Мађарска се припремају за Турски ток Вести

Безбедност у региону и сигурно снабдевање свим кључним енергентима је заједнички циљ Србије, Мађарске и Бугарске, изјавио је министар енергетике Александар Антић.

Александар Антић је то рекао, након низа билатералних и заједничких састанака са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом и министарком енергетике Бугарске Таменушком Петковом на којима је разговарано о заједничким активностима за изградњу додатних капацитета за транспорт гаса и могућностима прикључења на Турски ток.

„Договорили смо се да у наредном периоду имамо далеко снажнију координацију у смислу развијања нових енергетских пројеката, који ће довести до тога да регион буде енергетски стабилнији и безбеднији и да наши енергетски национални суверенитети буду дефинисани у контексту међусобне сарадње“, рекао је Антић.

Он је рекао да снажна координација у наредном периоду треба да буде додатни ветар у леђа за реализацију нових пројеката.

На састанку је, каже, било речи и о заједничком пројекту Србије и Бугарске гасној интерконекцији Ниш – Софија, док је са мађарском страном разговрано о „читавој лепези сарадње у области нафтно гасне привреде“.

„Све три државе сагледавају и све остале кључне гасне пројекте и какав је утицај тих пројеката на наше три земље и да ли постоји потреба да градимо неку додатну гасно транспортну инфрастрктуру у Бугарској, Србији и Мађарској“.

Антић очекује да ће следећи нефофрмални сусрет са Сијартом и Петковом имати већ у јулу месецу током самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Софији.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.