Најновије

Гостовање Ивице Дачића у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: Проблем КиМ сигурно неће бити решен у скорије време Вести

Шеф српске дипломатије истиче да лидер Народне странке не прави разлику између националних интереса и дневне политике. Јеремића назива „дневно-политичким мешетаром“ којем су личне финансије важније од решавања најбитнијег питања српске политике – косовског проблема.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да није реално да се мења формат дијалога, у смислу да се још једна страна прикључи преговорима, а у том случају, Србија би тражила да се укључи неко ко ће заступати наше интересе.

– Питање је да ли је ово дијалог или гомилање оних који стоје на страни Приштине. Да будемо искрени, од кад је дијалог почео да се води, у Бриселу су се као сасвим случајно затицали представници САД онда када су седнице заказане. Они су разговарали и са једнима и са другима и повремено имали конструктивну улогу јер су притискали Приштину да прихвати оно што је било на дневном реду. Мислим да нема говора о промени формата дијалога. Мислим да постоји врста притиска- то да су неке земље ЕУ незадовољне начином на који се дијалог води и од Могеринијеве траже некога ко ће да води преговоре – каже Дачић за “Ново јутро”.

Он понавља да је ово знак да ЕУ није задовољна током дијалога и непознаница је шта би требало очекивати. Истиче да је Србија јавно рекла да је за одређени компромис, али не и за то да признамо једностране акте Приштине.
Поједине земље почеле су да повлаче признање Косова и онда ми дођу и изокола користе формулацију „зашто је то битно“. А, ја их питам, ако није битно, зашто вам смета и зашто вршите притисак да се признања не повуку? Неке земље су промотери независности Косова и шаљу писма другим земљама обавештавајући их и правдајући потребу за чланством Косова у међународним институцијама. То се десило са Аустријом и данас долази политички директор Аустрије и рећи ћу му то, будући да је ово дубоко у нескладу са пријатељским односима две земље – каже министар.
Многи га, каже, питају зашто Србија укида визе неким земљама.

– Извршили су притисак у целом свету и говоре да је укидање виза наводни проблем због миграната, што је неистина, будући да нема повећања броја миграната од када смо укинули визе. На земљу Науру у Пацифику, која нема више од 50.000 становника, врше притисак. Наиме, ова земља признала је Косово јер јој је плаћено. Науру је, с друге стране, признао и Осетију и Абхазију под утицајем Русије. Они су у страху, али наставићемо са политиком одбране наших националних и државних интереса. Наставићемо и дијалог. Разговара се о датуму наставка, који много зависи од Вучићевих обавеза. Мислим да ће разговор бити настављен у истом формату – каже Дачић.

Шеф дипломатије каже да се очекује да Србија призна Косово и то им је једина идеја за решење.

– Кажу, „па добро не морате да признате, али пустите Косово да буде члан међународних организација”. Говори се о моделу две Немачке… Ми, у сваком случају, треба да се држимо наше политике, да изражавамо жељу за дијалог као досад, да сачувамо хладну главу и предвидимо шта наши противници желе. Не верујем да нити један озбиљан човек у свету може да поставља рокове када је реч о Косову – каже министар.

Приштинске власти, како каже, сигурне су да ће неко стати иза њих када је реч о чланству у организацијама. Зато упорно покушавају да се прикључе, али нелогично је, како каже, да се Стејт департмент поред свих проблема у свету, бави питањем Косова и његовог чланства у међународним организацијама.

– Ово је нелогично и сукобљава се са нашим интересима – каже министар Дачић.

Када је реч о лобирању, он истиче да Приштина потписује споразуме са лобистичким групама и сматра да је Србији лобирање потребно, али је важно видети где се и са ким лобира. Каже да је важно изабрати оне који би обезбедили приступ људима који доносе важне одлуке.

Лобирање кошта 50, 100, 150.000 месечно евра, односно долара. Нису то недостижне цифре и људи лобирање користе у разне фрке, па и за приватне, за туризам… Сваки уговор је доступан на сајту групе, те нема лажи и преваре. Имали смо једну такву агенцију – Подесту, агенцију са којом је потписао Јеремић, плаћали смо, а ништа нисмо добили, односно, рецимо, није се десио сусрет Тадића и Обаме. У исто време они су били лобисти за Косово и Албанију. То је као када фудбалски судија узме новац и од једне и од друге екипе, па шта буде – каже министар.
Када је реч о изјавама Вука Јеремића, Дачић каже да се лидер Народне странке “потпуно изгубио”.

– Он не прави разлику између националних интереса и дневне политике. Проблем Косова је ванвременска категорија, јер ће проблем Косова дуго трајати. Јеремић говори да сами изазивамо немире на северу Косова, док имамо разне најаве да се можда спрема нека инвазија на север. Докле год има Срба на северу, биће и проблема Косова – Стаљин је говорио “нема људи – нема проблема”. Очигледно је да Срби не признају власт Приштине са својим једностраним актима, па неко можда мисли да ће проблем решити употребом силе. Србија се зато поставља у веома незгодан положај како да реагује и јавност Србије је амбивалентна и јавност сматра да је најбоље да ово остане замрзнут конфликт. Замрзнут конфликт има предности и мана – с једне стране, није решење већ само одлагање решења, а с друге, одмрзавање конфликта значило би напад на север – каже Дачић.

Како каже, овим питањима морају да се баве сви прави политичари, а не “дневно-политички мешетари”. Морају, истиче, да сагледају све опције и последице сваке од опција. Како каже, Јеремић гледа само личне политичке и економске интересе, не размишљајући о последицама.

– Дневна политика и дневни интереси довели су до губљења осећаја за државу. Србија је била опседнута разним блокадама и било је јасно да грађани неће да праве хаос на улицама због ове опозиције. Пети октобар се десио само једном и многима је касније било жао што се уопште десио. Опозиција нема идеал за који се бори већ се бори само за дневно-политичке интересе – истиче шеф дипломатије.

Он подсећа да се његова имовина већ десет година није мењала и запитао је каквим би све нападима био изложен да, рецимо, има фирму или компанију као што је има Драган Ђилас.

– СПС је у блокади! Не знамо ни како да нађемо новац. А Ђилас, Јеремић не морају да образложе одакле им толики новац. Изгледа да се више исплати, финансијски, бити у опозицији. То мени није логично… – каже Дачић.

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.