Најновије

Ружић са представницима мањина о предстојећим изборима за националне савете Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић потписали су у Народној скупштини Споразум о утврђивању спецификације укупних планираних трошкова за потребе спровођења избора чланова националних савета националних мањина који ће се одржати ове године.

Министар Ружић рекао је том приликом да је ово почетак припрема за спровођење избора, који ће се расписати током августа, а одржати најкасније у новембру ове године, као и да ће Министарство заједно са РИК–ом спровести ове изборе.

Након потписивања Споразума, министар Ружић и народна посланица Љибушка Лакатош одржали су састанак са народним посланицима и представницима националних савета о новинама предложеним у Закону о националним саветима националних мањина, у односу на Посебан бирачки списак.

„Како бисмо још транспарентније и ефикасније спровели изборе, направили смо нову апликацију за Посебан бирачки списак коју ћемо ставити у функцију већ за ове изборе“, нагласио је министар.  

Он је подсетио представнике националних савета националних мањина да је упис у Посебан бирачки списак на добровољној бази те је важно да на време информишу грађане о могућностима уписа, као и да они који су уписани, своје податке провере на време.

Будући да је на дневном реду ванредне седнице Народне скупштине Републике Србије три закона из области мањинских политика, министар је навео да ће се њима значајно унапредити услови за остваривање права националних мањина, с обзиром да ће се омогућити и добровољан упис националности у матичне књиге, исписивање топонима на језицима мањина у одређеним срединама, обраћање мањинских посланика на свом језику у Скупштини, као и транспарентнији и ефикаснији рад националних савета.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.