Најновије

Активно учествовање грађана у раду локалних самоуправа Посланичка група

Данијела Стојадиновић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи

Управа по мери свих нас је реченица која је кључна и која даје карактеристику свих ових девет предлога закона о локалној самоуправи, где се истиче да локалне самоуправе постоје због својих грађана и да су грађани кључна тема сваке локалне самоуправе.

С обзиром да је остало мало времена, а намера ми је била да говорим о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, ово кратко време искористићу да одмах на почетку похвалим ажурност министра господина Бранка Ружића и његове сараднике, пре свега, оваквим једним билтеном где је све стављено и таксативно побројано. И оно што је импозантно јесте управа по мери свих нас. Значи, реченица која је кључна и која даје карактеристику свих ових девет предлога закона о локалној самоуправи, где се истиче да локалне самоуправе постоје због својих грађана и да су грађани кључна тема сваке локалне самоуправе.

Оно што је интересантно, што се провлачило и раније кроз ове законе, али на шта би ја ставила нагласак, то је иницијатива грађана. Значи грађани могу сада са 5% подршке са бирачког списка да подносе иницијативе и да сарађују међусобно да би те заједнице биле боље, да би становништву било боље животно окружење.

Још једна интересантна, а јако битна ствар јесу месне заједнице, где је овим законом положај месних заједница поправљен. То исто важи и за месне заједнице и за локалне управе у целини.

У дану за гласање подржаћемо овај сет закона. Посланичка група СПС подржава, иначе здушно, министра Бранка Ружића и ово министарство. Захваљујем се.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.