Очекује нас велики посао у Топличком округу на оживљавању овог стратешког дела наше земље Посланичка група

Дејан Раденковић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о  Предлогу закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије

Предлог који смо колеге и ја поднели да се Прокупљу и Бору додели статус града тиче се, пре свега, могућности да ове регије добију прилику да се развију. Могу да кажем да су ова два града парадигма данашње Србије. Они симболизују и прошлост и садашњост и најбоље илуструју привредна, социјална, демографска и политичка кретања, као и однос државе према тим местима, односно према провинцији.

Даме и господо народни посланици, уважени министре са сарадницима, из предложеног дневног реда ћу се фокусирати више на тачку девет Предлог закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије, који смо колеге и ја поднели из једног простог разлога да се Прокупљу и Бору додели статус града. Мислим да се то тиче пре свега могућности да се развију те две, могу рећи слободно, најнеразвијеније регије у Републици Србији.

Прокупље и Бор су једина седишта округа у нашој земљи која немају статус града, и мислим да је то довољно јасно из образложења предлога који смо ми упутили и да ту нема неких великих дилема због чега би по некој логици ствари, једногласни требали да будемо у гласању када је ово у питању. Мислим да је нелогично да та два места, те две општине немају статус града а седиште су округа. Могу да кажем да су ова два града парадигма данашње Србије. Они симболизују и прошлост и садашњост и најбоље илуструју привредна, социјална и демографска и политичка кретања, као и однос државе према тим местима, или да кажем, према провинцији.

Из овог дела ћу се фокусирати више на Топлички округ и на Прокупље и изнети неке податке какво је стање у том округу и могу само да кажем да је Прокупље центар Топличког округа које се простире на 2.231 квадратни километар и обухвата општине Прокупље, Куршумлију, Житорађе и Блаце. На овом подручју живи, према подацима  91.754 становника. Ради се о изузетно сиромашном делу Србије. Привреда је опустошена криминалном приватизацијом. Просечна нето зарада износи 36.000 динара и тешко је одредити која од ове четири општине је у тежем положају.

Највећи проблем данас је смањење броја становника. Привреда, као што сам већ рекао је опустошена криминалном приватизацијом, а онда су опустошена и многа села, а рапидно опада и број градског становништва. Од 2002. године до 2011. године број становника Прокупља је смањен за близу шест хиљада, Куршумлије за скоро три хиљаде, Житорађе и Блаце за око две и по хиљаде становника. У том периоду Топлички округ је остао без 17.000 становника, односно без једне своје општине. Константан пад наталитета и раст стопе морталитета је основни узрок за овако поразну демографску орјентацију. Три пута је мање рођених него умрлих и тај однос се погоршава из године у годину.

Други разлог су изражене миграције ка развијеним општинама, а у последњих неколико година у иностранство, махом у Нордијске земље. У овом граду је све више оних који ванредно уписују школе, средњу школу, готово сви који ванредно похађају средњу школу имају по неки факултет и факултетске дипломе и по томе је Прокупље необично, а то морам посебно да напоменем. Они са високом стручном спремом уписују средњу медицинску школу и по завршетку одлазе у Норвешку где се запошљавају и синоним за миграцију из овог краја је једна комуна или место, Ставангер у Норвешкој у који се селе читаве породице Прокупчана и Топличана, чак су скоро у шали рекли да у једној од болница један колегијум је одржан на српском језику.

Стварност Топличког округа су и опустела села, ретка, старачка домаћинства, запуштене њиве и ливаде и пад пољопривредне производње. Замрла је индустрија, наравно.

Чак 50 села у прокупачкој општини има испод 100 становника, а 40 села мање од 50 становника.

Ситуација у општини Коршулији је знатно гора. Бројна села су опустела у последњих неколико година. У овом крају се углавном живи од ниских пензија и плата из буџетских установа. Топлица је заборављена деценијама.

Свима је већ опште познато, што се тиче Топличког пука, јер током Првог светског рата ту је ушао најспособнији део мушког становништва и пре пробоја Солунског фронта подигнут је Топлички устанак против бугарског терора, који је угашен у крви. И, да не наводим сад те податке колико је тамо погинулих и колико је то променило, између осталог, демографску слику тог краја, а после Другог светског рата Топлица је била запостављена и то је једна велика истина, под изговором да се ради о четничком крају и такав однос су пратиле сталне миграције становништва.

Држава се сећала Топлице само за време мобилизације и прикупљања пореза на неки начин да кажем, а ради се о изузетно богатом делу Србије, веома погодном за развој пољопривреде, нарочито сточарства, воћарства и виноградарства. Три бање, Пролом, Луковска и Куршумлијска, су некада биле елитне бање. Данас, нажалост, Куршумлијска бања скоро да нема становника. Богати термални извори се не користе, а хотелски капацитети пропадају.

Не траже се инвеститори, ни партнери, нити било ко показује интересовање деценијско, то јест није баш да не показује, интересовање је било и било је иницијатива, али некако се не померамо са мртве тачке, што лоше утиче на развој тог краја. Битно је да се то деценијско пропадање што пре заустави, а ово је један корак и ова неправда која је учињена ка Прокупљу, као седишту округа, да се коначно исправи.

Развој Топлице у доброј мери је препуштен ентузијазму појединаца, а ради се о округу чији добар део се наслања на Косово и Метохију. Имају изузетан стратешки значај за Републику Србију.

Прокупље је административни, економски и културни центар Топличког округа, то морамо да знамо. Ова генерација не сме себи да дозволи да ништа не предузме у оживљавању Топличког краја.

Од изузетне важности је аутопут Ниш-Мердаре, који је утицао на бржи развој овог краја. Осим тога, неопходно је стимулисати развој пољопривреде и бањског туризма.

Давањем статуса града биће исправљена само једна неправда, као што сам већ рекао у овом крају. Републику Србију очекује велики посао у Топличком округу, посао на оживљавању овог стратешког дела наше земље.

Ја вам се захваљујем на пажњи. Моје колеге из посланичке групе СПС, који су следећи на списку, ће говорити о осталим предложеним законима. Још једном вам се захваљујем на пажњи.

 

Категорије: Посланичка група