Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Дневнику на РТС: Нико не може да очекује да дигнемо руке од Косова Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да лажне вести које долазе уназад неколико недеља имају за циљ дестабилизацију Србије. Наглашава и да се настављају и спољни притисци са циљем да се ослаби наша позиција и да се што пре дође до решења питања Косова. Притисци се, каже – огледају и у не отварању поглавља.

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да комбиновани притисци имају за циљ слабљење позиције Србије, како би се што пре дошло до решења за КиМ.

„Данас када неко каже да треба да се донесе нека одлука о КиМ, он пре свега мисли да ми треба да признамо Косово. Значи овде је реч о притиску који треба да се координира и да буде толико јак да ми у одређеном моменту ми морамо да прихватимо и нешто што није у нашем националном и државном интересу“, наводи Дачић.

Додаје да је то погрешна политика, и истиче да Србија жели компромис али да неће прихватити једностране акте.

„То је једна погрешна политика. Влада Србије и председник имају потпуно јединствене ставове око питања КиМ. Ми желимо компромис али сигурно нећемо прихватити једностране акте“, истиче шеф српске дипломатије.

Упитан да ли је решење могуће без новог формата, Дачић је рекао да не верује да се може десити ширење и промена формата, али да је могуће да дође до притиска.

„Тај притисак се огледа и кроз неотварање поглавља, то што имамо само два поглавља на шест месеци, чиме нисмо задовољни“, указао је шеф српске дипломатије.

Нагласио је да је Србија сагласна да неко учествује у дијалогу на конструктиван начин, али да се притисцима не може постићи ништа.

„Ми очекујемо наставак разговора али нико од нас не може да очекује да ми дигнемо руке „, рекао је Дачић, додавши да „њима смета што радимо на томе да неке земље повуку признање“.

Осврћући се на лажне вести које се појављују наводи да је њихов циља дестабилизација Србије.

„Сведоци смо разних лажних вести, као вест о квалитету воде за пиће, као инфромација да влада планира да изазове немире на северу Косова, да ми сами нападнемо свој народ, па до ове последње вести о нестанку новинара“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је нагласио, циљ је политичка борба, која не долази само изнутра.

Извор и видео: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.