Најновије

Дачић: У наставку дијалога прво о Бриселском споразуму Вести

Дијалог Београда и Приштине се наставља, али прво треба разговарати о реализацији Бриселског споразума, да би се уопште могло причати о другим стварима, рекао је раније данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је додао да Приштина са западним земљама стално ради на афирмацији такозване независности Косова.

Министар је још једном потврдио сазнања Србије о документу из Приштине, списку где 24 земље треба „притиснути“ да промене ставове о независности КиМ, и навео да сматра да постоје јасни планови ко је задужен за коју земљу, ко са ким разговара..

Такође, додао је да су ангажовали и две лобистичке фирме, из Француске и САД.

Упитан шта ће бити одговор Србије, Дачић је рекао да је он свакако видљив – а то је да тренутно све више земаља повлачи признање независности Косова.
– Мислим да је све то једна тврђава на лажним основама и чардак ни на небу ни на земљи. Зато и кажем да је већина земаља на свету била под притиском и разним неким некад и непристојним понудама, за руководства у том моменту очигледно пристојним, а многи од тих изнуђених папира сада ни не постоје у архивама земаља – рекао је министар на ТВ Прва и додао да се чуди што се његови претходници тиме нису бавили.

Све је то, каже, део лобирања, али Србија, сматра, треба да настави са својом политиком компромиса и да не пристаје на уцене.

– Желимо компромис, а ако га они не желе, наставићемо борбу до краја – поручио је Дачић.

Коментаришући спекулације да би ЕУ могла да уведе визе грађанима Србије, министар је рекао да су то дезинформације, и да тек поједине земље имају одређене примедбе што Србија укида визе за пријатељске земље, тврдњама да се повећао број миграната.

– Искрено, то се не базира на тачним статистичким подацима, да је повећан број миграната због тога што смо ми неке земље ослободили виза, то је мали број земаља. Ми ћемо, свакако, пратити стање и уколико дође до тога, редуковаћемо ту одлуку – навео је он.

Ипак, Дачић је поручио да то није проблем, већ да је сигуран да тим земаљама смета то што све већи број земаља повлачи признаје Косова.

– Они то повезују. Као ми неким земљама укидамо визе, и онда они зато повлаче признање. То је смешно, ми смо укинули визе Кини, Индији, Ирану…Те земље Косово нису ни признале – закључио је министар спољних послова.

Извор: Блиц

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.