Угљеша Марковић присуствовао Изборној конференцији Актива младих Социјалистичке партије Републике Српске Социјалистичка омладина

Изборној конференцији Актива младих Социјалистичке партије Републике Српске, на којој је за председника изабран Давор Стрика, присуствовао је и председник омладине СПС Угљеша Марковић, као и председник омладине СПС Војводине Борис Новаковић.

Након обраћања председника Социјалистичке партије Републике Српске Петра Ђокића и досадашње председнице Актива младих Андрее Дорић, присутнима се обратио и председник Социјалистичке омладине Србије Угљеша Марковић:

Драге моје другарице и другови,
уважено руководство Социјалистичке партије Републике Српске на челу са председником Петром Ђокићем, пре свега желим да вам се захвалим на позиву. Част ми је што сам данас овде са вама.
Такође, преносим вам поздраве председника Социјалистичке партије Србије и министра спољних послова у влади Републике Србије, Ивице Дачића, председника ИО ГО Владана Заграђанина, као и комплетног руководства СПС-а.
Република Српска има посебно место у срцима нас са друге стране Дрине. Ми на Дрину гледамо као на капилар који спаја две коморе једног срца. То срце је за нас светиња и оно је симбол нашег јединства.
Српски народ се налази у незавидној ситуацији и нимало лакој. На историјској прекретници. Оснивач и први председник СПС и бивши председник СРЈ Слободан Милошевић је иза себе оставио два споменика, Резолуцију 1244 и Дејтонски споразум. Нажалост, Међународна заједница те правнообавезујуће споразуме не поштује. Данас је Косово и Метохија резолуцијом 1244 загарантованом да је у саставу Републике Србије, камен спотицања који нам се против правно спочитава. Потребно нам је јединство целог српског народа без обзира где се који појединац налази. Ми млади, имамо задатак да будемо зрели, храбри и одважни, визионари који ће бити способни да привате изазове будућности и да будемо спремни да прескочимо све препреке које нам се нађу на путу који се зове “брдовити Балкан”.
Улога младих социјалиста треба да буде на линији очувања тог јединства јер је то предуслов нашег успеха и нашег просперитета.

21. век је век глобализма, који је нажалост човека ставио у функцију профита. Бришући људима памћење да су они измислили новац како би себи олакшали живот. Идеја социјализма је једнакост, равноправност и социјална правда. Основна права обичног човека. На позорници глобализма тај обичан човек се не види, ми смо ти који морамо да га заштитимо. Штитећи њега данас, ми млади људи боримо се за друштво у којем ће сутра наша деца бити заштићена. Али да би то успели, у свету брзих промена где процеси неумитно теку морамо да радимо свакога дана на себи, да учимо и да се усавршавамо.

Млади социјалисти треба да имају улогу покретача у партији. Младости приличи да жели прогрес и промене. Промене су саставни део прогреса, а познато је да су људи највећи противници промена баш због тога што промене уносе неизвесност. Људи који не уче осуђени су да живе у свету који више не постоји.
Ми као носиоци нових идеја морамо да будемо спремни да се за исте боримо да их и остваримо. Првенствено мислим на пружање перспективе младима да се адекватно образују као и да им се пружи могућност запошљавања.

Данас је у свету познато да све савремене технологије које се јако брзо унапређују И развијају лако преносе из земље у земљу или са континента на континент. За прихватање тих технологија потребни су млади И образовани људи који могу те технологије да привате И примене у својој земљи.

У том смислу, осећам дужност да вам још једном напоменем да су рад и учење највредније оружје у нашим рукама.
И то је моја порука будућем руководству Актива младих Социјалистичке партије Републике Српске.

Желим вам пуно успеха у даљем раду и срећан сам због будуће сарадње.
Хвала вам још једном на позиву и пуно среће у наставку конференције.