Најновије

Интервју Бранкa Ружићa, министра државне управе и локалне самоуправе и потпредседника СПС за “Данас” Вести

Заиста нисам приметио буку у редовима власти због блокаде путева око цене горива, већ сасвим резолутан, добронамеран и одговоран став да се о свему може разговарати на цивилизован начин у оквиру институција, а не на улици. Ванинституционални начин политичке борбе уз кршења многих закона, угрожавање слободе кретања и покушај изазивања кризе свакако није начин. А да ли блокаде имају политичку позадину и подршку, то је ваљда и лаику јасно „каже у разговору за “Данас” Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу и потпредседник Социјалистичке партије Србије одговарајући на питање “Данаса” да ли дели мишљење председника Србије Александра Вучића да су блокаде имале политичку позадину и да иза њих стоје „политички лудаци“.

Зар није могуће да су грађани просто сами незадовољни јер се у Србији тешко живи, а да их истовремено нису инструисали Саша Јанковић, Драган Ђилас и Вук Јеремић.

Грађани, свакако, имају право да на законом прописан начин изразе свој протест, али такође и да у складу са демократском процедуром на изборима изразе свој политички став. Очигледно је да је огромна већина грађана исказала на изборима поверење у напоре актуелне власти да се подигне животни стандард грађана. Дотичне политичаре не бих коментарисао.

Због чега је за све у овој земљи крива опозиција, иако је јасно да она нема никакву моћ и да не успева да се окупи ни око идеје рушења власти? Не чини ли вам се да се полагано враћамо у деведесете године и поделу на патриоте и стране плаћенике и одакле те оптужбе да је опозиција добила од странаца 100 милиона евра за рушење власти?

Ова власт врло одговорно ради на реализацији свих стратешких циљева државе Србије. Фронцле опозиције очигледно неко покушава да окупи и стави у функцију деструкције. Међутим, толико су успешни да из очаја покушавају да руше власт ванинституционалним методама. Не видим 90-те, а патриотизам,се ваљда огледа у бољитку за све грађане. То је мисија ове власти.

Својевремено сте били критичар власти, али како кажу неке ваше колеге, ваше критике су утихнуле оног тренутка када сте постали министар. Да ли је то тачно?

Никада критичар, искључиво сам се залагао за здраворазумско, прагматично и политички одоговорно понашање. Нисам стекао утисак да сам се променио, да су се променили вредности ставови које баштиним, или мој однос према циљевима Србије. Могуће је једино да су се наслови у таблоидним медијима делимично променили.

У парламенту Србије много буке се дигло и око писма које је председник општине Параћин Саша Пауновић послао Савету Европе. Чуло се да је он у дослуху са једним амбасадором. Зар се и представници власти сами свакодневно не срећу са амбасадорима и странцима?

Представници грађана у парламенту су свакако најпозванији да изнесу свој став о том чину председника општине Параћин. У великој мери се могу сложити са њима.

И сами тврдите да је Пауновићева намера очигледно била да наружи сопствену државу и да би такви људи требало да имају мало стида?

Стојим иза сваке изговорене речи тим поводом да би такви људи требало да имају мало стида.

Један од народних посланика позвао је да се уведу привремени орган или привремене мере у Параћину на основу великог броја потписа грађана које је прикупила једна политичка партија у општини? Хоће ли се то десити?

Закон је сасвим јасан у погледу услова за увођење привременог органа. Импозантан број потписа није законски основ, али за сваког ко се бави овим послом, јесте јасна политичка порука коју је боље схватити, него посезати за неоснованим ружењем сопствене државе.

Колико истине има у тврдњи опозиције да постоје различити аршини власти према малобројним општинама где је опозиција на власти и онима где су напредњаци и да власт чини све да и те малобројне опозиционе општине преузме, па чак у те општине шаље батинаше?

Ево већ годину дана сам на челу ресорног Министарства које третира и питања локалних самоуправа и заиста нисам приметио  те „различите аршине“. Уосталом, то је врло поверљиво.

Због чега ништа није предузето против бахатих председника општина Алибунара, Бруса и оних који иду дотле да отварају семафоре, бициклистичке паркинге или чесме на гробљу, на шта већ данима у парламенту указује опозиција?

Председнике општина бирају одборници које у локалне скупштине непосредним изборима делегирају управо носиоци суверенитета тих локалних заједница, односно грађани из тих средина. Из перспективе Министарства нама је важно да се поштују законске одредбе у функционисању локалних самоуправа.

Како коментаришете тврдње опозиције да провладини медији свакодневно креирају атмосферу страха и хаоса само зато што на ред долази предаја Косова?

Колико та опозиција има подршке у бирачком телу Србије, толико је истинита и та тврдња.

Не чини ли вам се да су важни закони у парламенту које сте бранили ових дана обесмишљени бројним амандманима напредњака, тако да се просто ни не зна шта они доносе?

Сако ко је желео да чује, имао је прилику и сматрам да је најважније да су грађани у директним преносима имали прилику да чују све предности девет усвојених закона које је предложило Министарство на чијем се челу налазим.

Иако се често чује да Србија мора да решава важнија питања, попут Косова, ипак има наговештаја да ће до краја јуна доћи до реконструкције Владе Србије и да је премијерка Брнабић најавила да ће о томе разговарати са лидером СНС Александром Вучићем. Да ли је реконструкција потребна и каква је атмосфера у Влади Србије?

Наша је обавеза да радимо и дамо максимум у ресорима које водимо, у интересу грађана. Лично, немам времена да се бавим темом реконструкције.

Када год се причало о реконструкцији увек се спомињало да се социјалиста и министар за екологију Горан Триван није снашао и да не успева да заврши све послове на време, те је због њега угрожено добијање новчаних средстава из ЕУ, и то у износу од 200 милиона евра?

Не разумем зашто бисмо разговарали у категоријама наметнутих тема у неким медијима и наводних персонално дефинисаних промена. Понављам сви радимо максимално у својим ресорима и сигуран сам да било ко од нас не бежи од оцене пролазних времена.

Многе ваше страначке колеге тврде да су социјалисти изгубили идентитет и да се тешко може разграничити шта је политика СНС-А, а шта СПС и да су резултати тога лоши изборни резултати на београдским изборима?

СПС има неспорно велики значај и идентитет у политици Србије. Државотворност је она вредност и програмско опредељење које везује СПС и СНС, али то свакако не значи да смо идентични. У супротном СПС не би имао подршку 10 посто бирачког тела Србије.

Након београдских избора говорило се о сменама у СПС, али се ништа од тога није десило. Говорило се и да сте ви идеалан наследник Ивице Дачића?

Дачић је лидер свих нас који смо заједно реформисали СПС када је било најтеже, тако да сви они који су желели, желе или прижељкују поделе у СПС једноставно, по ко зна који пут неће имати среће. Ово је конгресна година и наравно да ћемо наставити наше еволутивне реформе, персонално освежење и уподобљавање наше политике са изазовима који су пред Србијом

Извор: Данас

фото: Фонет/ Ненад Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.