Најновије

Никодијевић: На седници Скупштине града бројне одлуке важне за свакодневни живот грађана Београд

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић најавио је трећу седницу градске скупштине. Како је прецизирао у изјави за РТС, на дневном реду наћи ће се 41 тачка, тачније велики број одлука које се тичу свакодневног живота Београђана.

– Пажњу јавности највише је привукла Одлука о минималној висини износа текућег одржавања заједничких делова зграда, висини износа накнаде у случају принудно постављеног професионалног управника и минималној висини износа на име трошкова инвестиционог одржавања. Напомињем да управници не постоје у свим зградама у Београду већ само тамо где су станари већином гласова одлучили да их ангажују или тамо где нису успели да се договоре. Уколико је зграда величине до осам станова најнижа цена је 240 динара, а за већи број стамбених јединица цена варира од 289 до 336 динара. Текуће и инвестиционо одржавање зграда представља велики проблем, нарочито у ужем градском језгру, те је одлуком предложено издвајање и за то. Старост лифтова је више од четрдесет година, иако је рок трајања у просеку 25, што је довољан податак да се стекне слика какви проблеми могу да постоје у зградама. На овај начин новца ће бити довољно за санацију евентуалних кварова или реконструкције. Кад је реч о висини накнада, и даље смо најнижи у региону, па је примера ради издвајање за лифт два динара по квадратном метру, што значи да је с тим новцем немогуће било шта урадити – истакао је Никодијевић.

Председник Скупштине града се осврнуо и на предложену одлуку о правима и накнадама дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице, прецизирајући да однос остаје исти – 80 одсто средстава издваја град, 20 процената родитељи. Важност ове одлуке се продужава и за 2019. годину, али су построжени критеријуми у смислу веродостојности података који се добијају.

– Уводимо строжу контролу и онај ко буде достављао нетачне податке, биће санкционисан тако што више неће моћи да користи субвенције града. Желимо да уведемо ред у ту област – рекао је Никодијевић.

На однову програма за уништавање амброзије, који ће се такође наћи на дневном реду, издвојена су средства, а одлука подразумева најпре мапирање критичних територија, да би се са уништавањем почело у августу и септембру.

Предложено је и доста планских аката, који су, како је навео Никодијевић, део основних услова за бржи развој града и квалитетнији живот у њему. Пред одборницима ће се наћи безмало 45 одлука о плановима и изради планских докумената, што је фасцинантан број и резултат посвећеног рада главног урбанисте и запослених у управи града. Један од њих је план за решевање проблема пепелишта „ТЕНТ-а” у Обреновцу, којим се стварају услови за изградњу постојења за одсумпоравање, чиме ће се отворити нова радна места, али и знатно побољшати стање животне средине у овој градској општини, прецизирао је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.