Strategija i mere za podsticaj populacione politike kao vid nacionalne borbe za povećanje nataliteta Poslanička grupa

Danijela Stojadinović, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Da bi se mladi parovi odlučili na roditeljstvo, potrebno je upošljavanje mladih žena bez uslovljavanja da li su rađale ili žele da rađaju, regulisati pitanje porodiljskog bolovanja, da žene ne strahuju od otkaza ili smanjenja plate, mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva. Podrazumeva se i skraćeno radno vreme za ostvarene roditelje, besplatni udžbenici, servisi za decu.

 

Poštovani ministre sa saradnicima, predstavljena nam je Strategija populacione politike u Srbiji 2018. u kojoj je pet puta više novca izdvojeno za podsticanje populacione politike, za razliku od 2017. kada je za te mere bilo izdvojeno 130 miliona dinara. To će ove godine iznositi 566 miliona dinara.

Vlada Republike Srbije donela je Strategiju i mere za podsticaj populacione politike, nacionalni vid borbe za povećanje nataliteta, koji uključuje tri nivoa – prvi je finansijski, zatim, uklanja administrativne probleme, a primer nam je Projekat „e –beba“, kao i usklađivanje rada i roditeljstva.

Da bi se mladi parovi odlučili na roditeljstvo, potrebno je upošljavanje mladih žena bez uslovljavanja da li su rađale ili žele da rađaju, regulisati pitanje porodiljskog bolovanja, da žene ne strahuju od otkaza ili smanjenja plate, zatim mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva. Podrazumeva se i skraćeno radno vreme za ostvarene roditelje, besplatni udžbenici, servisi za decu.

Činjenica je da se čak 400.000 parova bori sa sterilitetom. Omogućena su tri pokušaja za majke do 42 godine života od strane Republičkog fonda, ali ne treba zanemariti ni napore lokalnih uprava, koje iz svojih budžeta izdvajaju značajna sredstva za parove, pogotovo za one parove koji ne mogu to pravo da ostvare preko Republičkog fonda.

Znači, ovo je tek početak, jer nam slede novi zakoni o zdravstvenom osiguranju i nastavak mera koje će upotpuniti ovu strategiju.

Poslanička grupa će glasati u danu za glasanje za ove zakone.

 

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.