Најновије

Александар Антић гостовао у Јутарњем програму ТВ Прва: Ускоро тендер за избор стратешког партнера за РТБ Бор Вести

Наредних дана биће расписан тендер за избор стартешког партнера за РТБ Бор и у току су последње припреме, каже министар рударства Александар Антић.

Он је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва рекао да се до сада озбиљно интересовало 11 компанија које су потписале уговор о поверљивости.

Како је рекао, циљ је да се тај посао уради на најквалитетнији начин и да није капитално питање да ли ће то бити ове или следеће недеље већ да се то уради у најбољем интересу Србије.

„Не бих о шансама, али очекујем да ћемо имати неколико врло озбиљних понуда. У претходном периоду више страних рударских компанија из различитих делова света је потписало уговор о поверљивости и очекујемо да ће оне учествовати. Кинези су постали гиганти у привредном и индустријском животу и ако буду имали озбиљне понуде и ако буду препознали стратешки интерес за РТБ, могу имати озбиљне шансе“, каже ресорни министар.

Антић каже да је 11 компанија у протеклих годину или годину и по потписало уговр о поверљивости и које су радиле “ђу дилиџенс“.

Највише су се интересовале кинске компаније, затим руске, канадске, једна турска компанија, као и казахстанско – европски конзорцијум, додао је министар.

„Доста озбиљних компанија из те бранше које имају име познато широм света. Гледали су РТБ Бор и анализирали и надам се да ћемо добити њихове понуде. РТБ је стратешка компанија за Србију и има велики утицај на нашу укупну економију и капиталан утицај на источну Србију. Зато посматрамо стратешко партнертво као развојни пројекат који треба да обезбеди да дугорочно стабилно функционише и повећава производњу, како би имао велики утицај на БДП“, навео је Антић.

Како каже, стратешки партнер треба да докапитализује РТБ односно да уложи у нове инвестиције у рударство.

Извор: Б92

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.