Најновије

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао са Омбудсманом Републике Турске Посланичка група

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао је у Народној Скупштини са Омбудсманом Републике Турске Шерифом Малкочем, који борави у Србији, у званичној посети Заштитнику грађана мр Зорану Пашалићу.

Потпредседник Милићевић истакао је да је актуелни ниво билатералних односа Републике Србије и Републике Турске на највишем историјском нивоу, и изразио задовољство што успешну политичку, парламентарну и економску сарадњу прати и сарадња ових независних институција две земље.

Ђорђе Милићевић упознао је саговорника и са интензивним законодавним активностима Народне скупштине у претходном периоду, као и са законски уређеним односом између Заштитника грађана и Народне скупштине. Указао је да Народна скупштина бира и разрешава Заштитника грађана, а да у оквиру своје контролне улоге, надзире његов рад, кроз разматрање годишњих извештаја о раду, које Заштитник грађана поноси надлежном Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова. Након разматрања извештаја, Одбор предлог закључака упућује Народној скупштини, које она разматра на својој пленарној седници.

Потпредседник Народне скупштине упознао је турског Омбудсмана и са документом под називом Београдски принципи, који је усвојен на међународној конференцији одржаној Народној скупштини 2012. године, која се бавила разматрањем односа националних институција за заштиту и промоцију људских права и парламената.

Омбудсман Републике Турске Шериф Малкоч истакао је важност сарадње са Заштитником грађана Републике Србије, у циљу размене искустава у раду и примера добре праксе. Потпредседника Милићевића упознао је и са заједничком иницијативом за оснивање Балканске мреже омбудсмана, што би допринело унапређењу остваривања људских права на Балкану и очувању мира и стабилности у региону.

Састанку су присуствовале и чланице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Елвира Ковач и Милена Турк, као и Заштитник грађана мр Зоран Пашалић са сарадницима и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.