Најновије

Ивица Дачић за „Ново јутро“ ТВ Пинк: У преговорима где нема компромиса нема ни будућности  Вести

Министар иностраних послова Ивица Дачић, рекао је за „Ново јутро“ ТВ Пинк да овакав исход разговора у Бриселу не представља неко велико изненађење, и додаје да је ово био показатељ нашој јавности на који начин приштинска страна жели да преговара.

– Видели сте да је то била једна мала представа за косовску јавност, имајући у виду да је Могерини позвала цело руководство и функционере са Косова да дођу, како би видела да ли они хоће да учествују у мировном процесу или неће. Та очекивања зависе од степена очекивања појединих састанака. Овакав исход и не представља неко велико изненађење. Ово је био показатељ и добро је да би наша јавност видела на који начин приштинска страна жели да преговара – рекао је Дачић.

Он је објаснио да је Весељи рекао једну будалаштину рекавши да они признају Србију као независну државу.

– Ово је једна будалаштина, имајући у виду да је наша државност неупитна. Они као нама хоће да учине и као да нас признају. То су такве глупости, желе да нас ставе у исти статус. И да немамо шта више да причамо него да признамо независност Косова – рекао је Дачић.

Он је рекао да у преговорима где нема компромиса нема ни никакве будућности.

– Ако желимо да идемо на компромис сви заједно треба да стварамо атмосферу за тај компромис, а не за максималистичке циљеве и захтеве. Оно што је добро јесте да се тај дијалог одвија. Договорено је неколико ствари, прва је та да се ствара атмосфера за компромис и да се интензивира дијалог. Један део дијалога се одвија на нивоу председника, други на нивоу који води Марко Ђурић и његов еквивалент. Све ће се видети у наредном периоду, али је важно да тај дијалог тече – рекао је министар.

На наводе да косовске полицијске снаге кажу да су им американци донирали нека војна возила за наводну борбу против организованог криминала, Дачић је рекао да га ништа не чуди, имајући у виду да су они стари савезници.

– По резолуцији 12 44 нигде није предвиђено да Косово има војску, једине предвиђене међународне снаге су КФОР. Уколико се заиста иде у стварање војске, поставља се питање зашто и због чега. И то може значити потенцијално напад на север Косова или у неким срединама које нису на Косову, тако да оваква врста помоћи из нашег угла није пријатељска и подражавајућа компромисном решењу – рекао је Дачић.

Према његовим речима, уколико би неко данас желео да реши неку кризу у свету, била би му неопходна помоћ политичких аналитичара који би све то сагледали и евентуално помогли и дали одговор у ком се то смеру креће овај свет.

– Кључна ствар јесте да је Косово чедо бивше америчке администрације. Клинтонове администрације. Међутим, САД излазе из уобичајеног клишеа и иду директно држава на државу и у тој ситуацији Трамп нема поверења у НАТО и у ЕУ, не верује системима, међутим у тој ситуацији видимо да је веома тешко да неко сада разуме да ће ЕУ да води главну реч око неког питања. Неће, уколико се не питају САД – рекао је Дачић.

Он је нагласио да су САД, Русија, Кина, Немачка, Велика Британија важни играчи, али не колективно, већ билатерално.

– Брисел љубоморно држи те преговоре, које су добили у време Тадића и Јеремића. Сигурно ће на крају сви морати да дају своје мишљење о томе. Нема ничега што може да се понуди Косову уколико нема компромисног решења. Није Косово само по себи урадило то што је урадило, неко је моћан стајао изван њих да би то могло да се уради. Зато је битно да се то све истера до краја – рекао је министар.

Дачић је нагласио да је све то део међународне политике, и на жалост, неке ствари се дешавају на такав начин.

Извор и фото: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.