Најновије

Александар Антић за “Ново јутро” ТВ Пинк: РТБ Бор је значајан за нашу укупну економију Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић, за Ново јутро телевизије Пинк, рекао је да се до сада пријавило пет компанија, као и да очекују и додатна интересовања, тако да, како каже, до 20. августа очекује да ће имати неколико озбиљних понуда за избор стратешког партнера.

– Ово је изузетно значајан процес за Републику Србију, РТБ Бор је веома значајна компанија за нашу укупну економију и имамо висока очекивања од стратешких партнера. Очекујемо светске, озбиљне рударске компаније, које ће препознати визију Републике Србије, како би РТБ остао снажан замајац наше укупне економије – рекао је Антић.

Министар је рекао да се до сада пријавило пет компанија, као и да очекују и додатна интересовања, тако да, како каже, до 20. августа очекује да ће имати неколико озбиљних понуда за избор стратешког партнера.

– Очекујем да ћемо у септембру већ бити у ситуацији да кажемо чија је понуда најбоља. До краја године, надам се и уплату првих 100 милиона долара који иначе, представљају услов да се уговор активира. Очекујемо утакмицу, озбиљну утакмицу, и о томе колико ће процената потенцијални партнери тражити, али и око тога какав ће бити бизнис план – рекао је Антић.

Према његовим речима, суштина стратешког партнерства је да добијемо рударску компанију која ће пре свега инвестирати и развијати тај рударски посао.

– Нама је неопходно да се у РТБ озбиљно инвестира. Објективно, бизнис пан је важан јер улазимо у стратешко партнерство ради даљег развоја Бора. И у зависности какву визију Бора буду имали, ми ћемо одабрати најбољег партнера – рекао је министар.

Антић је подсетио да су предходних година веома напорно радили, и рекао да је 11 компанија у протекле две године потписало уговор о поверљивости података, као и да су они радили анализу РТБ-а и добили једну добру слику о свему.

– Очекујемо да резултат те добре слике буде партнер који је спреман да инвестира и развија читав тај бизнис у Србији. Тендер је у потпуности отворен. Ми немамо фаворите. Све компаније које испуњавају услове су добродошле. Ко буде најбољи тај ће победити – рекао је Антић.

Он је објаснио да сама чињеница, да се за непуна два дана јавило пет компанија, иде у прилог тези, да су у претходне две године добро радили и направили добру атмосферу око Бора, као и да су компаније препознале све потенцијале које има.

– Ми смо пре четири, пет година имали једну веома неповољну ситуацију у читавом хемијском комплексу. Уз подршку председника и радне групе жестоко смо се борили да поправимо положај, и морам да кажем да смо имали доста добре резултате. Данас Петрохемија послује позитивно и има на свом рачуну добар износ средстава. Нажалост, азотара је у једном тренутку кренула да се стабилизује и има тенденцију да ове године изађе из оквира одрживости. Они су већ презадужени, тако да смо дошли у ситуацију да немамо алтернативе – рекао је Антић.

Како је рекао, веома су се борили за Азотару, али због финансијске одговорности свих грађана Србије морали су да крену у правцу стечаја.

– Ми имамо интензивне разговоре са запосленима и представницима синдиката и покушавамо да направимо систем у којем ћемо кроз све то проћи заједно. Понудили смо пристојан социјални програм, људи морају да схвате да стечај није нужно крај неке компаније, може представљати нову шансу за компанију – рекао је Антић.

Он је подсетио да је Железара најбољи пример.

– Ту је била катастрофа. Данас је она услед свих активности које смо имали и труда и енергије коју смо уложили стабилна и даље запошљава 5000 људи, и има развојне планове. Такође, и РТБ је некада био у лошем стању, а данас је стабилна и активна фирма у коју су озбиљне иностране компаније спремне да улажу свој новац – рекао је Антић.

Како је рекао, радиће у правцу да пробају да обезбеде нову будућност и нову шансу и за азотару, и додао да их влада неће оставити саме у свему овоме већ ће да се потрудимо да им понуди нову перспективу.

Министар је по питању плаћања струје, истакао да је посебно поносан на уредбу у којој дају подршку суграђанима који живе теже и чија примања су испод просека дефинисаним том уредбом.

– На данашњи дан 73 хиљаде породица сваког месеца има подршку из буџета, на начин што ми као влада плаћамо део њихових рачуна – рекао је Антић.

Како је рекао, покушавају да допру до свих којима то право припада, а да га не користи.

Извор и фото: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.