Најновије

Александар Антић: Рударство има будућност у Србији Блог

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић честитао је данас свим запосленима у рударском сектору Србије, у којем ради приближно 25.000 људи, Дан рудара – 6. август.

“Користим прилику да, уз изразе искреног поштовања свим људима који обављају један од најтежих послова на свету, поручим да рударство има будућност у Србији, с обзиром на то да ће се у овом сектору реализовати велики број инвестиција.

Чињеница је да увелико модернизујемо рударство, направили смо видљиве помаке и то би требало да охрабри запослене у рударском сектору и најави им светлију и сигурнију будућност.

Влада Србије и Министарство рударства и енергетике улажу велике напоре како би се инвестиције у рударству повећале, самим тим и број упослених радника и њихове зараде, као и еколошки стандарди.

Нама је изузетно важно и да испунимо приоритетну потребу рудара – да им осигурамо већу безбедност и заштиту здравља на раду, јер знамо да раде у тешким условима, са одређеним ризиком и дубоко смо свесни да зарадити „хлеб са седам кора“, није нимало лако.

Имајући у виду значајна геолошка открића на територији наше земље, попут лежишта у Јадру код Лознице, као и налазишта Чукару Пеки код Бора, а узимајући у обзир да се ради на интензивним геолошким истраживањима у Тимочком комплексу, као и рударске системе попут Колубаре, Костолца, РТБ-а Бор и Ресавице, с поносом можемо да констатујемо да Србија поседује сигурну базу за повећање производних капацитета који ће у будућности утицати на повећање његовог учешћа у БДП-у земље.

Читав низ других активности домаћих и страних рударских компанија свакако ће дати замајац развоју рударства у Србији, што ће додатно унапредити читаве регионе.

Могу слободно да кажем да са дубоким уверењем очекујем додатне инвестиције у рударство, отварање нових рудника, додатна истраживања, а за тако нешто су потребне велике инвестиције које треба обезбедити кроз стратешка партнерства.

Влада Србије и Министарство рударства и енергетике поставили су циљ од којег неће одустати – заштиту права радника, да рудари буду безбедни на радним местима и задовољни условима рада и на томе ћемо радити континуирано и предано, јер су управо они носиоци енергетске стабилности и стуб ове стратешке привредне гране.

Уз рударски поздрав – Срећно!”, наводи се у честитки.

Извор: Влада Републике Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.