Најновије

Ружић: Национални савети могу да предложе ново име школе, али не одлучују Вести

Национални савети националних мањина имају овлашћења да прогласе одређену школу установом од посебног значаја за своју заједницу, али коначну одлуку о евентуалној промени назива школа доноси школски одбор, односно Министарство просвете, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Поводом захтева Бошњачког националног већа Сулејамана Угљанина да се промене називи школа у Пазару, Тутину и Сјеници, Ружић за Танјуг каже да национални савети могу да прогласе одређену школу установом од посебног значаја за своју заједницу али, објашњава, једино и искључиво могу да предлог за промену имена упуте школској управи и то уз валидну аргументацију.

„Такође, о самом предлогу једино је властан да одлучи школски одбор, односно Министарство просвете“, наводи Ружић.

Нагласио је да је у овом случају, а који је иницирао Угљанин, изгледа очигледна потреба да „таквим покушајем инструментализације националног савета бошњачке националне мањине у политичке сврхе“ он жели да постигне одређене политичке поене.

„Његове политичке осцилације у бављењу друштвеним радом су увек биле рефлексија позиције у власти или опозицији на којима се налази, тако да би било много мудрије да сачека оцену свог рада за бошњачку националну мањину, коју ће од својих сународника свакако добити 7. новембра“, поручио је Ружић.

Угљанину је поручио и да о сепаратизму може само да сања, али да је некоректно да манипулише грађанима Србије које наводно представља.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.