Најновије

Ауторски текст Предрага Ј. Марковића: Не одлагати решавање косовског проблема Вести

Проблем Косова је јединствен. У Европи никада нису отимали део земље, осим у време светских ратова. Зато решење мора да буде веома необично, и кад је реч о границама, и кад је реч о суверенитету. Надам се да ћемо имати мудрости да препознамо шта је добро за Србе, те снаге и стрпљења да то спроведемо.

Неколико пута у историји смо одлагали решавање крупних питања, док није било касно. Тако смо две деценије одлагали такозвано хрватско питање. Онда смо Хрватској 1939. године дали аутономију, којој се нису надали коју годину раније. Али већ је било касно. Екстремисти су сувише ојачали. Са друге стране, било је покушаја да се проблеми решавају ”олако обећаном брзином”, као кад смо хапшењем Азема Власија отворили простор много горима.

Ова генерација државника има можда најнезахвалнији задатак у историји. Грађани Србије исцрпљени су недефинисаним статусом Србије, а стабилизација државе на југозападу свакако да би допринела бољем животу свих грађана. Јер, ми не знамо где је Србија сада. Разјашњавање односа и једно трајно решење трагичног сукоба између два балканска народа допринеће благостању грађана Србије. О идеји разграничења Срба и Албанаца, која је сада актуелна, заправо се говори деценијама, ту тему је још седамдесетих година прошлог века покренуо академик Добрица Ћосић.

А разграничење Срба и Албанаца не подразумева повлачење границе на Ибру, већ посебан статус за све Србе на Косову и Метохији у различитим степенима. Разграничење мора да буде веома нијансирано. Оно не подразумева да се потпуно забораве Срби јужно од Ибра, већ да Срби у енклавама, као и наше светиње и манастири, имају посебан статус.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.