Најновије

Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму „Добро јутро Србијо“ на Хепи телевизији: Поред Русије и Кине, желимо добре односе и са Америком Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић био је гост јутарњег програма „Добро јутро Србијо“ на Хепи телевизији.

Актуелна тема око које се полемише месецима је признање Косова и како се Србија бори да поврати оно што је њено. Полако али сигурно многе земље су почеле да повлаче своје признање и Србија неће престати са преговорима.

Колико је битно да поред Русије и Америка буде партнер у тим преговорима Дачић је прокоментарисао:

– Ја мислим генерално да би то било добро за Србију, некако је нормално када је српски народ у питању да смо ми некако генетски предодређени за Моску и за Америку, у том неком дословном политичком смислу сигурно је да поред добрих односа са Русијом и Кином, Србија има добре односе пре свега и са САД. Ја сам о томе разговарао са Бајденом и увек је некако била присутна у решавању осталих проблема, а нису били тако склони у решевању овог – наместили су ауто пилота и нису дозвољавали никакве промене, то се пре свега односи на Косово. Каква је европска перспектива Косова када они немају дефинисан свој статус. Постоји пет земаља Европске уније које су доста чврсте у свом ставу због својих проблема и оне нас доводе у незгодну ситуацију. У целој тој ситуацији и Београду и Приштини је циљ да се нађе неко решење, излаз из свега овога. Не треба говорити о неком конфликту, али ми треба да схватимо да је овде и наше стање то што смо иначе склони да не размишљамо шта може да се деси у будућности, зато се тежи ка том споразуму. Та политика САД је промењена јер то значи да су они сада спремни да на неки начин учествују у дијалогу. Сада ко кога ту подржава рано је говорити, али њихов став је такав да они дозвољавају та креативна решења и да је то на неки начин прихватљиво. То је резултат нове америчке администрације – рекао је Дачић.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Вашингтону са помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Како је рекао у разговору потврђена је обострана спремност за јачање билатералних односа.

Саговорници су констатовали и спремност за заједнички рад на регионалној стабилности, као и потребу изналажења споразумног решења по питању Косова и Метохије.

– Са њим када сам први пут разговарао и одмах сам видео да човек доста знао о Европи и о нашем простору, доста зна о временима која су везана за Аустроуграску. Ја када сам њему рекао шта ми хоћемо и шта нам је идеја прихватио је то разумно. Вес Мичел је најзаслужнији за то што смо добили, приступ Америчкој администрацији, он се годинама бавио тиме, а има и у свој породици људе који долазе из овог региона. Ја сам посебно био задовољан овим последњим састанком са њим и Болтоном. Био је одличан разговор, били су веома коректни и отворили су обојица то питање чак ме је и Болтон питао шта Руси мисле о томе, треба да имају сви позитивне ефекте из свега тога – сматра Дачић.

Када се прича о односу Србије са земљама у региону много се ради на нормализацији тих односа поготово са Хрватском, али је у више наврата Србија трпела неправду почев од ратних година па до изручења свих српских званичника које је Хаг тражио, што на неки начин изазива фрустрацију јер су многи хрватски генерали ослобођени. У тим односима у региону доста је учествовала и Ангела Меркел која није за померање граница са Косовом. Дачић је прокоментарисао и наговештаје да Република српска буде у преговорима за независност од Босне и Херцеговине као и однос са Црном Гором јер су неки од црногорских генерала присуствовали свечаности поводом обележавања “Олује” у Хрватској.

– Мислим да су то управо теме о којима сви ми разговарамо као и председник Вучић и ја, то је управо прилаз који мислим да је веома важан јер је суштински битан за стабилност региона. Србија је највећи народ на Балкану тако нас је задесило без обзира што неко мисли да је предност или мана, делује сада цинично када неки кругови говоре нема промене по етничким принципима, по којим се принципима онда распала бивша Југославија. Шта је повод сукоба који постоје – међунационални односи, територије, ствари које су се дешавале у прошлости. Ја сада могу слободно да се сложим са Ангелом Меркел када каже – нема промене граница. Нема промене граница између Албаније и Србије јер ми границу са Косовом никада нисмо имали. Нема мењања границе, једино ако неко претендује да се то завршава ратом. Први циљ да се нормализују односи и да обе стране оду даље у тим односима да се одмах мора везати питање Републике Српске за статус Косова. Мислим да је то врло важно питање да се сачува стабилност Косова и Метохије и сматрам да се за сада то не треба спомињати. Шта ће се ту дешавати даље то је питање за сва три народа. Ако Србија каже желимо да решимо проблеме са Приштином и стабилност у региону а ако Србија каже желимо да решимо Косово а да се отцепи Република Српска, то ниједна земља неће пристати. Ја сам Црној Гори увек саветовао да се не баве неким светским темама већ Србима у Црној Гори, баш зато и они имају свој екстрем да се сада једноставно мења историја која је увек била пријатељска са Србијом. Они требају да имају ту више сензибилитета за српске интересе.

Рано је говорити о томе ко подржава, а ко не подржава идеју разграничења као опцију за решење косовског питања, истиче шеф српске дипломатије Ивица Дачић и наводи да би могао да се сагласи са немачком канцеларком Ангелом Меркел да нема промене граница на Балкану.

„За нас не постоје промене граница. Ми границу са Косовом никад нисмо имали. Ја разумем да неко ко није признао независност Косова то каже, али неко ко јесте признао, па сада говори да нема промене граница, на то се не треба освртати“, казао је Дачић.

Према његовим речима, цинично звучи кад неки говоре о томе да нема промене граница по етничким принципима.

„Па, по којим се то принципима распала бивша Југославија? Да ли се можда ОВК залагала за грађанско друштво? Не, то је било због етничког принципа. Шта је повод, узрок сукоба који постоје, то су међунационални односи, одређене предрасуде или злочини који су се дешавали у прошлости и територије“, навео је Дачић.

О косовском питању би, како је рекао, много више волео да Србија преговара са Албанијом, него са Приштином, јер се тако прикрива суштина, „а то је да је то албанска национална мањина“.

„Ви видите да су и Бујановац и Прешево у проблему, јер не знају чија су национална мањина. Да ли су албанска или како неко каже косовска. Сви су они албанска национална мањина. То би било нешто што је нормално“, закључио је Дачић.

Он је поновио да је став нове америчке администрације да ће подржати нова, креативна решења која ће бити прихватљива и Београду и Приштини, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

„Рано је говорити, нисмо још дошли до тога да расправљамо о појединостима, али став САД је да дозвољавају нова, креативна решења и да се отвара нова могућност уколико је то прихватљиво за обе стране и то је резултат нове америчке администрације“, казао је Дачић гостујући на телевизији Хепи.

Шеф дипломатије је нагласио да је неопходно за Србију да, поред добрих политичких односа са Русијом и Кином, пре свега има добре односе са САД.

Ивица Дачић је пре пар дана угостио Потпаролку Руског министарства спољних послова Марију Захарову која је у Београду прецизирала шта ће Русија прихватити у вези са Косовским питањем.

Марија Захарова је посетила и чувени сабор трубача у Гучи где се очигледно добро провела што сведоче њене објаве на друштвеним мрежама. Она је на Фејсбук профилу написала да је по доласку у Србију имала низ састанака у Београду, да би потом увече отишла на фестивал трубача у Гучи

Портпаролка руског МСП се, иначе, потпуно опустила у Гучи. Већ првог дана она је играла уз трубаче, правила селфије са српским министрима, а на првој вечери проглашена је почасним гостом Сабора трубача.

– Нико није вреовао да ће она да дође. Ја сам споменуо да би било добро да она дође, мислим да је било веома добро и она је веома отворена. Ми смо имали на пет минута конференцију за штампу после Гуче  И она је отишла неким својим састанцима. Ја дођем у канцеларију и видим на интернету Захарава не подржава разграничење, онда ме зове Вучић и каже да се то среди јер она је јасно рекла они подржавају територијални интергитет и суверинет Србије и подржаће свако решење за које Србија сматра да је добро – изјавио је Дачић.

Извор: Хепи ТВ/ Танјуг

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.