Најновије

Ружић: Рано за „рачунице“, коефицијенти – крајем септембра Вести

Коефицијенти по којима ће се убудуће обрачунавати плате запослених у јавном сектору биће познати тек крајем септембра, и све „рачунице“, које су се појавиле у међувремену у медијима, до тада су су само шпекулације, поручује министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Нови платни разреди требало би, иначе, да буду уведени од 1. јануара 2019, а министар објашњава да ће висина плата у јавним службама зависити од шест критеријума – сложености посла, компетентности, одговорности, аутономије у послу, комуникације и услова рада.

Када је реч о распону платних група, Ружић за Танјуг каже да је утврђено 13 платних група: у групи од један до четири основна и средњошколска спрема, 5 и 6 – виша, од седам до 11 висока школска спрема, а од 11 до 13 – руководећи послови који захтевају доношење стратешких одлука, одговорност за обављање делатности, доношење финансијских одлука и управљање великим системима.

Распон коефицијената за обрачун плата биће од 1,11 до 8, 35.

Поједини медији су већ извели неке рачунице, према којима би, на пример, лекари специјалисти имали 15 одсто веће плате – месечно око 91. 000 динара, медицинске сестре уместо 35. 000 имале би 39. 000 динара…и слично.

Ружић, међутим, указује да су, до утврђивања вредности коефицијената, такве рачунице само шпекулације.

Упитан да ли ће бити и случајева да се платним разредима некоме и смањи плата, министар каже да Закон о систему плата запослених у јавном сектору, као и већ усвојени посебни закони којима се уређују плате у појединачним деловима јавног сектора, напротив, садрже одредбе којима се штити материјални положај запослених.

Објашњава да је предвиђено задржавање нивоа затечене плате, уколико би плата по новом систему изузетно била нижа од затечене, што се, истиче, иначе не очекује.

„Дакле, задржавамо затечене плате, док их запослени са нижим платама не сустигну“, додаје министар Ружић.

Он посебно истиче да повећање плата које се најављује у последње време није ни у каквој вези са реформом система плата, већ са одличним резултатима фискалне консолидације и рационалним управљањем јавним финансијама.

Наводи да се у овом тренутку не може говорити о процентима за повећање плата лекара, наставника и осталих запослених у јавним службама, те да ће конкретније информације бити познате до краја ове године када се буду сагледали сви финансијски ефекти преласка на нов систем плата у јавном сектору.

„О процентуалном повећању плате разговараће се у оквиру Министарства финансија, односно у Влади, као и у оквиру наредне посете представника ММФ-а. У сваком случају, повећање плата неће угрозити до сада остварене резултате у консолидацији буџета Србије и свакако ће бити у оквиру расположиве масе средстава за ове намене у републичком буџету“, каже Ружић.

На питање када ће се уредити плате функционера, које су, такође, у медијима већ „срачунате“, Ружић је рекао да оне нису приоритет у реформи система плата у овом моменту.

„Будући да сада уређујемо систем за највећи део јавних службеника, око 470. 000 људи, као и да говоримо о људима који се свакодневно старају о нашем здрављу, образовању. . . . и да је у фокусу владе ниво њихових плата, плате функционера остављамо за крај реформе, вероватно до краја идуће године“, наводи Ружић.

На питање да ли се реформа односи и на јавна предузећа, Ружић је рекао да она нису обухваћена дефиницијом јавног сектора из Закона о систему плата запослених у јавном сектору, па се самим тим не утврђује јединствен систем коефицијената за јавна предузећа.

„Јавна предузећа послују по тржишним, односно корпоративним условима и остварују своје приходе на тржишту, те из тих разлога нису обухваћена реформом система плата у јавном сектору“, рекао је Ружић.

Министар истиче да ће увођење платних разреда, које би требало да уследи до краја године, свакако омогућити да се коначно приведе крају реформа плата у јавном сектору, с циљем – иста плата за једнак посао.

Реформом се, каже, стварају услови за успостављање уједначеног и финансијски одрживог система финансирања плата у целом јавном сектору.

Каталогом радних места пописани су сви послови у јавним службама и са преко 2. 000 груписани на око 870 радних места.

Регистар, објашњава министар, даје типичан опис послова који се на њему обављају, као и захтева за обављање послова и задатака на одговарајућем радном месту, попут нивоа образовања, знања, радног искуства, посебни услови рада, а установама се оставља да их детаљније уреде, у складу са потребама и организацијом рада.

„Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља са координацијом послова на изради других, посебних, каталога, а у овом моменту се спроводе јавне консултације за доношење каталога за намештеничка радна места у државним органима, аутономној покрајини и јединици локалне смаоуправе, који ће бити део општег Каталога којим се утврђују радна места подршке, односно помоћно-техничких послова“, закључио је Ружић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.