Најновије

Ђорђе Милићевић, потпредседник Народне скупштине разговарао са министарком спољних послова Републике Гане Посланичка група

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић и народни посланик Јосип Броз, разговарали су у Народној скупштини са министарком спољних послова Републике Гане Ширли Ајоркор Бочвеј.

    Потпредседник Милићевић истакао је да дипломатски односи две државе  трају већ 59 година и да је Југославија међу првим државама подржала Гану у борби за независност, као и да је Србија заинтересована за даље развијање ових традиционално пријатељских и добрих односа.  Он је истакао да недавна посета председника Праламента Републике Гане Народној скупштини, пружа значајан допринос унапређењу билатералних односа две државе.

        Министарка спољних послова Гане Ширли Ајоркор Бочвеј сложила се о значају унапређења укупне билетралне сарадње наше две државе, која датира још из Покрета несврстаних.

    Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, потпредседник Народне скупштине истакао је да је то чланство у ЕУ, али и неговање односа са традиционално пријатељским односима, међу којима је и Република Гана.

    Саговорници су пажњу посветили и питању решавања проблема  на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине. Потпредседник Милићевић је изразио очекивање да ће Гана, попут појединих пријатељских афричких држава, размотрити одлуку о признавању независности самопроглашене државе Косово, што је потврдила и министарка Ширли Ајоркор Бочвеј. Милићевић је истакао да је то веома значајна тема за Србију и да је Србија опредељена да се дијалогом реше сва отворена питања, како би се дошло до трајног и одрживог решења и обезбедила стабилност, као и очување имовине и културно наслеђе на Косову и Метохији.

    Током сусрета, Потпредседник Народне скупштине и министарка спољних послова Гане, разговарали су о могућностима за унапређење међупарламентарне сарадње кроз интензивирање сарадње радних тела, посланичких група пријатељства и сталних делегација парламената Србије и Гане. Било је речи и о потреби за увећање трговинске размене и унапређење економске и војно-економске сарадње, као и сарадње у области просвете.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.