Најновије

Никодијевић: Успешно завршена акција прикупљања рециклажног отпада након „Бир феста” Београд

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић обишао је радове на прикупљању и примарној селекцији рециклажног отпада који градска комунална предузећа организовано сакупљају након завршеног „Бир феста” на београдском ушћу.

Он је истакао да је ове године сакупљено три пута више отпада него током протеклог „Бир феста”. Захвалио је, такође, организаторима „Бир феста”, градском Секретаријату за заштиту животне средине, ЈКП „Градска чистоћа” и другим друштвено одговорним компанијама, као и самим грађанима на успешној акцији.

– У овом тренутку имамо око 216.000 лименки које су грађани одложили, више од 14.500 пластичних флаша, као и више стотина килограма друге врсте отпада. Ова активност је само огледни пример како у будућности треба да изгледа примарна селекција и прерада отпада, а у складу са стратегијом коју је израдио градски Секретаријат за заштиту животне средине – истакао је Никодијевић.

Идеја је, како је додао, да се у свим стамбеним насељима и привредним зонама постави довољан број контејнера за примарну селекцију отпада, а који би потом био рециклиран у „рециклажним двориштима”.

Данас, према његовим речима, има три таква дворишта у ужем језгру града, док је примарни циљ да их има свака београдска општина.

– Свест грађана о одлагању рециклажног отпада постаје све већа, као и чињеница да на два милиона људи представља озбиљан приход у буџету града Београда, а та средства би се даље улагала у унапређење система заштите животне средине –  закључио је Никодијевић.

Догађају је присуствовала Ивана Вилотијевић, вршилац дужности секретара за заштиту животне средине Града Београда.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.