Најновије

Ђорђе Милићевић за портал “Еспресо“: Нема алтернативе политици владајуће коалиције Посланичка група

Поводом формирања Савеза за Србију и објављивањем 30 тачака деловања контактирали смо Ђорђа Милићевића, потпредседника Скупштине РС и члана председништва СПС како би нам прокоментарисао да ли је ишта од онога што је наведено у ових 30 тачака испуњено за време владавине демократског блока (2001.-2012.).

Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе СПС -а, рекао је како нема намеру да се „бави политичким памфлетима ДОС-а“, те како програма Савеза за Србију „има само једну тачку, а то је мржња према председнику Србије Александру Вучићу и министру Ивици Дачићу и целокупној владајућој коалицији и критика за све оно што чини и ради владајућа коалиција“.

На питање да ли је за време владавине демократског блока остварено све оно што сада стоји у 30 тачака Савеза за Србију и ако није зашто није, Ђорђе Милићевић, рекао је како је циљ удруживања опозиционог блока да политички преживе.

– Фронцле или остаци ДОСа нису сфера мог интересовања и немам намеру да се бави њиховим политичким памфлетима. Тај назовите програм има само једну тачку, а то је мржња према Александру Вучићу и Ивици Дачићу и целокупној владајућој коалицији и критика за све оно што чини и ради владајућа коалиција. Критика зарад критике да би били по сваку цену присутни у јавности и да би на тај начин покушали да дођу до јефтиних политичких поена. Дакле, тај назовите политички програм је јасан, садржи само мржњу, а циљ који се жели постићи није победа на неким наредним изборима, јер јасно је, нема алтернативе политици владајуће коалиције и то потврђује низ изборних циклуса иза нас, циљ је да се политички преживи и зато се удружују. Нова визија је заправо илузија, ДОС је прошлост и тако ће и остати, показали су шта су имали и народ их је одувао са политичке сцене – рекао је Милићевић за „Еспресо“.

Он се осврнуо и на догађаје од 5. октобра 2000. године.

– Неко ко је 5. октобра насилним путем дошао на власт не може бити како ви кажете представник демократског блока. Тај 5. октобар је симбол изневерених обећања, пропуштених шанси и неуспеха. Нажалост и данас највећи број грађана осећа негативне последице политике која је вођена након 5. октобра – нагласио је Ђорђе Милићевић.

Рекао је и како су у периоду од 2001. – 2012. године Ивица Дачић и СПС одиграли неколико кључних улога за Србију.

– Иначе кроз питања врло често говорите о периоду 2001. – 2012. година. У том периоду Ивица Дачић и СПС су одиграли неколико кључних улога за државу. И када смо 2004. године подржали Коштуницу и 2008. године када смо били део владајуће коалиције. Та одлука 2008. године је била политичка реалност и одраз актуелног политичког тренутка. Изабрали смо оно што је у датом тренутку било боље за народ и државу. Важно је било да Србија остане на европском путу и другачија Влада не би могла да опстане. Увек смо били спремни да положимо рачуне за оно за шта смо тада преузели одговорност. На крају грађани су те 2012. године рекли и оценили како је ко радио. И реко бих да је на прави начин препознат и вреднован рад СПС – објаснио је Милићевић за „Еспресо“.
Према његовом мишљењу назив „демократски блок“ неприхватљив је након, како је нагласио петооктобарских промена, а поготово након 2003. године и убиства тадашњег премијера Зорана Ђинђића. Објашњавајући неприхватљивост назива „демократски блок“ Милићевић се осврнуо и на наше питање које се тицало независности и самосталности судства и тужилаштва.

– Као што сам рекао назив демократски блок је неприхватљив јер је након петооктобарских промена, а нарочито након 2003. године и убиства тадашњег премијера Зорана Ђинђића успостављен систем партократије и деспотизма. Уместо обећања да ће имати демократску власт и државу у којој ће грађани Србије имати правну сигурност, доступност правди и независно судство и тужилаштво, изборна воља грађана је грубо злоупотребљена, Уставна права и слободе буквално згажени а политички неистомишљеници линчовани и медијски жигосани. У озлоглашеној акцији „сабља“ незаконито је ухапшено око 12 хиљада грађана. Због противправног лишавања слободе, велики број њих је поднео тужбе против државе ради накнаде нематеријалне штете што је озбиљно угрозило буџет Србије са последицама које ни данас нису саниране. У правосуђу је спроведена лустрација тако што су из судова и тужилаштава избачени стручни и високо професионални носиоци правосудних функција а на њихова места постављени партијски послушници. Тако је тај квазидемократски естаблишмент, а не демократски блок, ставио правосуђе под потпуну контролу. Поштени, стручни и независни судије и тужиоци постају таоци криминалне и неуставне реформе судства 2009/2010 године када је без јасних критеријума, нетранспаретно и по искључивој вољи извршне власти тадашњег квазидемокртаског блока из судова истерано 700 судија. Припадност политичкој странци квазидемокртаског блока и кумовско-пријатељске везе са њиховим страначким лидерима, били су једини критеријум за избор носилаца правосудних функција. Таква лакрдија није запамћена у историји српског правосуђа што је потврдио и Уставни суд Србије одлуком о неуставности реформе правосуђа и враћањем на судијска и тужилачка места свих 700 нереизабраних носилаца правосудних функција. Овакав експеримент на живим људима који су узгред судије и тужиоци, није забележен ни у једној демократској држави на свету – наставио је шеф посланичке групе СПС-а за „Еспресо“.

Ђорђе Милићевић нагласио је како Србија и данас трпи несагледиве штетне последице реформе судства из 2009./10. године.

– Држава Србија и данас трпи несагледиве штетне последице те реформе, из буџета се исплаћују велике суме новца на име штете коју су том назови реформом претрпели судије и тужиоци. То је основни разлог што је оздрављење правосуђа дуг и тежак процес. Од доласка на власт СНС и СПС чине се велики напори да се руинирано правосуђе стабилизује и заживи владавина права а судови и правда увек буду доступни грађанима – наставио је Милићевић за „Еспресо“.

Он се осврнуо и на слободу медија за време власти демократског блока, наглашавајући како је управо тај период обележен „највећим медијским мраком“.

– Највећи медијски мрак обележила је владавина демократа. Где је то могло да се чује другачије мишљење, а данас је веома присутна критика актуелне власти. Желимо слободне медије, медије који ће бити гарант истине у Србији, да буду ослобођени када је реч о било којој врсти притисака, а не да кроз Закон сачувају свој лик и дело и све медије у Србији ставити у страначку функцију. СПС није подржала такав Закон 2009. године иако смо били део владајуће коалиције, јер је био на штету независног и објективног новинарства. Како остаци ДОСа данас виде слободу медија: тако што ангажују батинаше да нападају новинаре који им нису по вољи и избацују их са својих конференција за штампу, тако што ће долазити испред јавног сервиса како би се бавили уређивачком политиком или неће одговарати на питања новинара јер им се не свиђају – рекао је Милићевић за „Еспресо“.

Шеф посланичке групе СПС – а, рекао је како питање Косова за СПС „није дневно политичко питање, већ питање које се тиче будућности Србије.“

– Председник Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије показују спремност да пруже одговоре не тешка питања. Дијалог нема алтернативу, то је једини начин да се дође до компромисног, правичног и прихватљивог решења. Разговор не сукоб, разговор да би имали будућност. И то је одговоран и озбиљан однос државног руководства према генерацијама које долазе. Да је било мало више одговорности код оних који данас критикују не би било оволико пропуштених шанси. Опозиција данас нема предлог, нема решење, једино знају да су против апсолутно свега. Нема више скривања иза политичких парола, не може се тако решити питање КиМ. Ако будемо држали главу у песку време ће пролазити, питање ће постајати све теже и на крају нећемо имати о чему да разговарамо. За политичке странке и овакве политичаре има времена, али за Србију је изгубљено драгоцено време. Потпуно сам убеђен да ће државно руководство на најбољи могући начин одбранити националне и државне интересе, заштитити народ на простору КиМ и сачувати достојанство, интегритет и међународни углед. Србија данас наставља снажан економски напредак. Велики труд, рад, енергија, посвећеност доносе добре резултате. Реформски курс Владе чији су позитивни резултати у континуитету видљиви, чак увек изнад циљева који су дефинисани јасно потврђује да нема алтернативу – рекао је Ђорђе Милићевић за „Еспресо“.

Нагласио је и како су јавне финансије стабилне и сигурне, те како је „најтежи део посла обављен“, те како су два циља у потпуности реализована – трајно
смањење буџетског дефицита и смањење јавног дуга у бруто друштвеном производу.

– Јавне финансије су сигурне и стабилне. Најтежи део посла је обављен, сада је веома важно на прави начин извлачити из тога корист у будућности, односно сачувати пре свега тешко стечена фискална достигнућа уз пуну подршку свим иницијативама које подстичу раст. Два циља су у потпуности реализована: трајно смањење буџетског дефицита и смањење јавног дуга у бруто друштвеном производу. Србија је прошлу годину завршила са суфицитом, дефицит ове године ако га буде биће испод 1% на ниво најразвијенијих земаља света. Србија је на 43 месту на светској Дуинг бизнис листи и мислим да је у топ 10 земаља по успешности спроведених реформских процеса у области економије и финансија. Захваљујући храбрим и одлучним мерама, али непопуларним ми данас имамо здрав систем заснован на здравим основама, не на политиканству и списку лепих жеља, већ на животу и економији. Данас је потпуно јасно да смо били у праву када смо рекли да су то мере за спас српске економије, мере које се тичу будућности – објаснио је Милићевић за „Еспресо“.

Додао је још и како „ниједна скупштинска расправа није од стране опозиције дала конкретан одговор на питање постоји ли неки други пут и правац којим Србија треба
да иде у наредном временском периоду.“

– Департизација и деполитизација, вечита тема остатка ДОС-а. Добро звучи током кампање, али овакав начин интерпретирања годинама уназад је дезавуисао једну јако добру идеју. Данас су на њихову велику жалост дефинисани темељи који воде ка системском приступу. Стручност, професионалност, транспарентност и ефикасност, али нисмо за то да се дискриминишу способни и компетентни људи, чији су резултати видљиви и препознатљиви , а долазе из политичких странака. Суштина је у томе да се данас у Србији вреднују резултати рада – рекао је Ђорђе Милићевић.

Свој коментар на 30 тачака Савеза за Србију закључио је, са како је рекао неколико јако важних података:

– Под један, број запослених на неодређено време у општој држави и јавним локалним предузећима (без републичких ЈП) је смањен у периоду децембар 2013 – март 2018 за 42919/8,33%. А ако укључимо сва ЈП за овај период важења забране запошљавања смањен је број запослених за 89506/12,91%. Ново запошљавање је под контролом и остварује се на основу сагласноти Владине комисије за давање сагласности за ново запошљавање код корисника јавних средстава, а сагласност се може реализовати под условом да корисници јавних средстава имају обезбеђена средства као и да број запослених на неодређено време код корисника јавних средстава не прелази број запослених на неодређено време утврђен у складу са Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору. Под два, на основу овог процеса можемо рећи да смо број запослених у јавном сектору на неодређено време, посматрајући у односу на број становника довели на актуелне стандарде ЕУ, а да се кроз припремање нацрта Закона који ће бити на Дневном реду до краја септембра 2018. године уводи још веће јачање принципа деполитизације и успостављање службеничког система заснованог на компетенцијама и на начелима транспарентности, конкурентности и пријема и напредовања у служби на основу заслуга – наводи Ђорђе Милићевић.

Извор: Еспресо.рс

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.