Најновије

Интервју Николе Никодијевића за “Курир“: Београд ће од Лиге шампиона зарадити и до 7.000.000 евра Београд

Спремни смо за долазак великог броја гостију ове јесени, а више од новца значиће нам слика коју будемо послали у свет

Велики успех фудбалера Црвене звезде и пласман у Лигу шампиона донеће 18 милиона евра клубу, али предстојећи мечеви с Наполијем, Ливерпулом
и Пари Сен Жерменом донеће финансијску корист и Београду.

Председник Скупштине града и велики Звездаш Никола Никодијевић процењује да ће гости оставити неколико милиона евра током посета Београду, али истиче
да је престоница у прилици да се представи у најбољем светлу, будући да црвено-бели играју са тимовима чије ће мечеве у Београду пратити гледаоци из целог света.

Да ли је Београд спреман за својеврсну инвазију навијача ове јесени?
– Наравно да је спреман јер је град скоро сваке године домаћин неког великог светског или европског такмичења, тако да има пуно искуства у организацији оваквих дешавања. Добили смо похвале Евролиге за Фајнал фор, а у преговорима смо да опет будемо домаћини наредних година. Шампионати Европе у атлетици, ватерполу, футсалу… и све је протекло
у најбољем реду. Не сумњам да ће Београд на највишем нивоу испратити и тако захтевно такмичење какво је Лига шампиона. Имамо довољан број хотелских капацитета, уигран тим људи и с тог аспекта неће бити никаквих проблема.

Колико ће град зарадити од утакмица Лиге шампиона?
– Бенефит се може поделити у два сегмента. Један се може израчунати новцем, други не, али он је много већи од првог. Ако узмемо у обзир да сви противници Звезде имају огроман број навијача, а да им припада пет одсто капацитета, рачунамо да ћемо на свакој утакмици имати око 4.000 гостију. Кад саберемо три утакмице и два-три дана колико ће навијачи
боравити код нас, рачуница је да ће у београдску привреду ући између пет и седам милиона евра.

Шта је с непрофитним сегментом предстојећих мечева?
– Други аспект је маркетиншки, како ће Београд и Србија бити представљени у свету. Лига шампиона је највеће светско такмичење, преноси се у свим земљама света, па ће људи са свих континената имати прилику да гледају велики број репортажа из наше земље, а то се не може платити новцем. Узмите у обзир да у Београд долазе играчи попут Нејмара, Мбапеа, Салаха… Њих по правилу прате сви највећи светски медији и то је сјајна прилика да пошаљемо најбољу слику Београда.

Припремате ли посебан садржај за гостујуће навијаче?
– Имамо 1.300.000 туриста годишње у Београду и имамо адекватан садржај за њих. Оно што је важно је да су навијачи сва три тима који буду дошли платежно добро стојећи и да ће оставити велики новац код нас. Београд је препознатљив по опуштеном животу, али то није све што нудимо, ту су два отворена музеја, бројне дестинације у и ван града, па садржај неће недостајати. Ми ћемо се трудити да будемо најбољи домаћини, а како смо један од безбеднијих градова, то неће бити проблем. Овде нема тероризма, расизма нити било какве нетрпељивости, и то је најлепше лице Београда и Београђана.

Хоћете ли интензивирати односе с градовима из којих долазе Звездини противници?
– Београд има сјајну међународну сарадњу, али махом с главним градовима, што је неписано правило. Пре три месеца смо направили договор с Паризом, не знајући да ће ПСЖ играти са Звездом, који ћемо потписати до краја године. Наша два града везује много тога и то ће бити добра прилика да учврстимо пријатељство на мечевима Лиге шампиона.

Колико овај резултат значи армији навијача?
– Ово је награда сваком правом навијачу Звезде и овај успех највише припада њима. Звезда није елитистички клуб у не живи од публике која је спремна да да велике паре. То су људи који ће дати оно мало што имају да би уживали са Звездом, од Косовске Митровице, Врања, Пирота, до Републике Српске. Захваљујући њима Звезда је опстала и није уништена. Звезда припада народу и зато је ово општенародно весеље. Мислим да нас тек очекују лепа времена.

Какве су Звездине шансе у овако јакој групи?
– Ако мене питате, бићемо први у групи јер смо једини с Ливерпулом освајали Лигу шампиона. Имамо позитиван биланс с противницима, иако је било давно. Веровао сам у Звезду и прошле сезоне кад смо на Малти примили три гола, па направили чудо са Спартом. Тако сам и ове године веровао у успех, па нема разлога да се плашимо иког. У крему сму Европе, сад је шанса да покажемо шта знамо, да се надигравамо, стекнемо искуство. Не плашимо се никога и показаћемо оно што је најбоље у Звезди и уживамо у истинском спортском спектаклу.

Извор:Курир

фото: Танјуг

Категорије: Београд|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.