Најновије

Интервју Александра Антића за Српски телеграф: РТБ Бор је посао века, биће инвестирано 1,26 милијарди долара Вести

Србија ће захваљујући стратешком партнерству са кинеском компанијом „Циђин“ приходовати више од трећине сваког будућег профита РТБ, а корист за наш буџет и за наше грађане је вишеструка. Ово је дугорочно одличан аранжман, поручује у интервјуу за Српски телеграф министар енергетике Александар Антић.

Коме смо продали РТБ Бор, једно од малобројних српских стратешких предузећа? Да ли је „Циђин“ добар избор за Србију и за наше грађане?

– У питању је једна од највећих кинеских и светских рударских компанија. Њена репутација је на светском нивоу и апсолутно смо уверени да ће испунити сваки детаљ свог бизнис плана, можда га и пребацити. Нисмо склопили посао с некаквом анонимном компанијом, већ са кинеским и светским гигантом. Само једна илустрација о каквој компанији је реч – „Циђин“ је листиран на берзи у Хонгконгу, једној од највећих на свету, и управо као обавезу која проистиче из тога објавио је саопштење са детаљима аквизиције у Србији у коју улази. Показали смо још једном да можемо у Србију да привучемо најреномираније светске инвеститоре.

Шта овај посао значи за државну касу? Колико новца можемо да очекујемо у државном буџету на годишњем нивоу?

– Нема сумње да ће наше јавне финансије и сви наши грађани имати велику корист од ове инвестиције. У наредних шест година биће инвестирано 1,26 милијарди долара, што ће учинити да РТБ постане профитабилна компанија, а држава ће имати 37 одсто увећаних профита у свом буџету.

Притом је највећи успех што се више неће издвајати новац из државног буџета за дуговања РТБ. Дакле, профит РТБ Бор у будућности је сасвим реалан и то су улагачи, наши партнери из Кине, сасвим добро проценили, а то значи и да ће Србија, осим ових веома добрих услова под којим улази у стратешко партнерство, приходовати више од трећине сваког будућег профита РТБ. Корист за наш буџет и за наше грађане је, дакле, вишеструка. Ово је дугорочно одличан аранжман.

Инвеститори су се обавезали да ће задржати свих 5.000 запослених, али не и на колико дуг период. Могу ли радници РТБ Бор да буду спокојни за своја радна места?

– Радници не треба да брину за своја радна места. То произлази из услова тендера и за непоштовање те одредбе је предвиђена висока казна, по којој је обавеза инвеститора да за сваког запосленог, испод 5.000, у буџет Србије уплати две бруто зараде. Не би ме чудило ни да РТБ Бор повећава број запослених јер ће се и обим посла временом увећавати с обзиром на намере кинеског партнера да инвестира у развој и проширење производње.

Да ли су Руси учинили услугу држави објављујући намере о заинтересованости…

– Није било никаквог фингирања нити је то било могуће у условима отвореног, транспарентног међународног конкурса. Тендер је спроведен по најстрожим светским правилима и зато смо у јакој конкуренцији добили гиганта за стратешког партнера РТБ Бор.

Шта долазак кинеске фирме у Србију значи за остале потенцијалне улагаче у нашу привреду?

– Нема сумње да је Србија овим показала да је привлачна и стабилна дестинација за улагања. Порука која је послата проналажењем стратешког партнера за РТБ Бор је да смо способни да играмо у врху светског тржишта и улагачи широм света су то сасвим јасно могли да виде.

Србија је за овај посао добила само речи хвале у светским медијима који се баве бизнисом и улагањима, а нарочито је било позитивних реакција у нашем региону. Чини ми се да смо више похвала добили од стручњака из иностранства него од домаће јавности. Али то је мање важно.

Најважније је да је РТБ Бор, наша стратешка индустрија добила дугорочног и квалитетног партнера који ће омогућити његов развој, сигурна радна места, боље услове и веће плате за запослене, као и велико растерећење за наш буџет и нашу укупну економију. На ове вести чекало се годинама, па и деценијама, али не би их ни било без великог труда и посвећености свих који су били укључени у овај важан посао.

Могу се чути и ставови да је тендер за РТБ Бор био фингиран и да се од почетка знало да су Кинези једина опција. Шта кажете на то?

– То је апсолутно нетачно нити је могуће. Ми смо се веома темељно и дуго у протекле две године припремали за избор стратешког партнера, а за то време је више од десет великих и угледних светских рударских компанија анализирало РТБ. Позив за достављање понуде је био јавни и на међународном нивоу, објављен је и у Фајненшел тајмсу, тако да су све процедуре биле потпуно транспарентне. Само на тај начин могли смо да привучемо пажњу глобалних компанија, великих произвођача и улагача. И зато је сада апсурдно говорити о некаквом фингирању, у ситуацији када смо имали потпуно транспарентан поступак, по светским правилима. Ако ћемо поштено, не може се наћи мана овом послу.

Извор: Српски телеграф

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.