Најновије

Ђукић Дејановић: Агенда 2030 суштинска компонента у промени друштва Вести

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је Агенда 2030 суштинска компонента глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света.

Ђукић Дејановић, која је и председник Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 у Републици Србији, истакла је на субрегионалној конференцији о напретку у имплементацији тог документа да је наша земља међу првима формирала тело за спровођење Агенде, у децембру 2015. године.

Партнерство и сарадњу целокупне међународне заједнице, на различитим нивоима, а посебно регионалном и субрегионалном, сагледавамо као предуслов да Агенда одрживог развоја буде спроведена на целовит начин у свим њеним димензијама – економској, социјалној и еколошкој, нагласила је она.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године у седишту УН у Њујорку.

Она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине, институционалног развоја и сарадње.

Циљеви одрживог развоја који су обједињени у Агенди представљају универзалан позив на деловање како би се решавали глобални изазови, окончало сиромаштво, заштитила планета и свакоме обезбедило да ужива у миру и просперитету.

Циљева одрживог развоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака (укупно 169) које треба остварити до 2030. године.

Учесници конференције су представници влада држава у региону (Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Румуније), приватног сектора, међународних финансијских институција и развојних партнера.

Извор: Влада РС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.