Најновије

Дачић: Прича о Војсци Косова нови ударац мировном процесу Вести

Намера Приштине да формира Војску Косова представља још један ударац мировном процесу, оценио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и додао да то раде оне снаге које желе да поткопају могућност изналажења трајног решења.

„Србија је апсолутно противи формирању Војске Косова, и наш став нећемо мењати“, рекао је Дачић новинарима.“

Упитан да ли ће та војска ипак кад тад моћи да буде формирана, Дачић је поновио да настојања да се формира та војска воде ка угрожавању стабилности и безбедности на Косову.

„То је у супротности са актуелним међународним правним поретком и Резолуцијом 1244 која види Кфор као једини облик оружаног присуства“, рекао је Дачић и упитао чему би служиле те снаге поред Кфора осим ако се не би припремале за неке евентуалне сукобе.

Упитан да ли Србија трпи притисак због тога, он је рекао постоје различити притисци и да се од Срба и Српске листе очекује да то прихвате, као што се вршио притисак и на председника Србије када је требало прихватити Кадрија Весељија за преговарача.

„Кад бих рекао да не трпимо (притиске) неко би рекао да смо огуглали“, рекао је Дачић који је подсетио да су и они који су симпатизери независности Косова против Војске Косова и да наводе да цео процес мора да буде у сагласности са Уставом.

Дачић је додао да таква промена Устава не може имати подршку Српске листе.

Министар је рекао и да сви говоре да желе решење за питање Косова, а сада када је дијалог покренут у правцу трајног решења сви се труде да га опструишу, као да су очекивали да ће се завршити на признавању независности од стране Србије.

„Са наше стране то је немогуће. Ако Србија не добије ништа онда од свега нема ништа“, рекао је Дачић и додао да ће у том случају косовско питање остати нерешено.

Дачић је рекао да од разних страна чује да Србија на северу може да добије ЗСО са повећаним овлашћењима, и да – ваљда зато што има стаблину власт – ту причу може да „прода“ народу.

„Поручујем им да не причају глупости, од тога нема ништа“, рекао је он и изразио уверење да ће се број држава које су признале незавиност Косова смањивати.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.