Најновије

Антић: Младост и знање највеће богатство Србије Вести

Министар енергетике Александар Антић састао се са представницима студентског тима Електротехничког факултета у Београду “H-bridges“, који је на међународном такмичењу ИФЕЦ у Пекингу освојио четврто место и истакао да су младост и знање највеће богатство наше земље.

Антић је подржао учешће наших студената на том такмичењу тако што су енергетске компаније у Србији донирале тим “H-bridges“ са 10.000 евра.

“H-bridges“ тим је направио уређај који се користи у системима за складиштење електричне енергије.

Уређај је компактан и лак за коришћење и поред наведених перформанси може се широко примењивати, почевши од индустрије, преко траснформаторских станица, све до болница и домова здравља.

Финале највећег светског студентског такмичења у области иновативних и енергетски ефикасних решења – International Future Energy Challenge (ИФЕЦ) је одржано од 18. до 22. јула.

„Ови млади људи су постигли изузетан успех, били су у врху на једном светском такмичењу практичног знања и то у овим условима, а били су присутни сви највећи светски универзитети. То је за нас све једно озбиљно охрабрење и доказује да је највеће богатство Србије њихова младост и памет, као и способност да у овом времену технолошких промена и иновација буду најбољи“, истакао је Антић.

Поручио је да треба подржати те младе људе на ЕТФ-у, као и другим факултетима и универзитетима у Србији.

„Да наставе да школују такве кадрове, који имају кључну улогу да у овом новом времену брзих промена на ефикасан начин модернизују нашу државу, у сарадњи између државе и универзитета и енергетских компанија“.

Антић је нагласио да су њихове иновације важне за за развој домаће привреде.

Студент ЕТФ-а и вођа тима „H-bridges“ Александар Милић је рекао да му је велика част што је држава и Министарство енергетике препознало квалитет студената са тог факултета и захвалио на помоћи.

„Министарство енегетике је препознало да у ЕТФ – у постоји довољан потенцијал да заједничким напорима постигнемо светске резултате“, додао је он.

Пројекат у оквиру такмицења ИФЕЦ траје годину дана и обухвата универзитете широм света.

Главни покровитељ такмичења је организација ИЕЕЕ (Institute of Electric and Electronics Engineers).

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.