Најновије

Ђукић Дејановић: Регионална сарадња кључ за развој Вести

Добра регионална сарадња, добри међусобни односи и партнерство кључни су за процес одрживог развоја, који иде руку под руку са процесом евроинтеграција, закључак је дводневне субрегионалне конференције о циљевима одрживог развоја, садржаним у Агенди 2030.

„Агенда 2030. је суштинска компонента глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света“, оценила је затварајући конференцију Славица Ђукић Дејановић, председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 чији је циљ да „никога не остави на крају колоне“.

„Док настојимо да померимо људе са маргина, људска права морамо држати у средишту деловања, јер она су најмоћнији покретач мира и развоја“, рекла је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, веома добар одзив земаља у региону, као и представика Немачке, Швајцарске, Румуније и Албаније, са врло активним, садржајним и продуктивним дискусијама потврђује потпуну посвећеност у раду на остваривању Циљева одрживог развоја.

Министарка без портфеља је уз све то подсетила и на значај учешћа представника Владе Србије, ЕУ, УН, цивилног сектора и партнера из привреде, на конферецији.

„Влада Србије је одлучна да креира такав економски и друштвени амбијент у коме ће те промене бити достижне и одрживе. Кроз 35 поглавља ка приступању ЕУ укључено је свих 17 циљева одрживог развоја, а који свакако имају националне и локалне специфичности“, рекла је она.

Подсетила је да је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици првог дана конференције рекао да су напредак ка остварењу Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 и ЕУ интеграције неодвојиви процеси – део једне исте реформе коју би свака од земаља требало да спроведе.

Председница Међуресорне радне групе, је такође подсетила на подршку УН у напорима ка остваривању Циљева одрживог развоја, кроз помоћ у процесима национализације, техничке имплементације, праћења и извештавања о којима је говорила Јурико Шоји.

Ђукић Дејановић је навела да је у току сесија посебан фокус био на социјалној инклузији и одрживом развоју, промоцији тржишне економије, изворима финансирања, као и улози цивилног сектора у спровођењу Агенде 2030.

„Разматрање комплементарности између процеса приступања ЕУ и Агенде 2030 на Западном Балкану, било је од изузетног значаја, посебно из угла различитих фаза процеса преговора релевантних за подрегион, али и размена искустава и добрих пракси са земљама које су већ интегрисане у ЕУ“, рекла је она.

На затварњу конференције говорио је и министар спољних послова Ивица Дачић који је поновио подршку Владе Србије Агенди 2030.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.