Најновије

Интервју Ивице Дачића за магазин „Diplomacy and Commerce“: Изнуђена решења не воде стабилности региона Вести

Србија наставља рад на томе да убеди своје пријатеље и партнере да подрже резултат дијалога Београда и Приштине, јер то ће бити једино компромисно и одрживо решење, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, истичцући да „ништа изнуђено и наметнутно неће допринети дуготрајној стабилности региона“.

„Конструктивна помоћ је увек добродошла, али не и опструкција. Ако је Србија прихватила цену за своје погрешне одлуке, мислим да и друге земље треба да укину инерцију у својој међународној политици, јер се времена мењају. Нема више простора за ауто-пилота у политици“, рекао је Дачић у интервјуу за магазин „Diplomacy and Commerce“.

Он је напоменуо да је рано је говорити о исходу дијалога Београда и Приштине, али је додао да смо коначно дошли у фазу разговора о модалитетима одрживог решења, и зато су очекивања о исходу дијалога велика.

„Мислим да је Србија доказала да је спремна да води суштински дијалог за трајно решавање питања Косова и Метохије, али кроз постизање одрживог компромиса. У том смислу за Србију је неприхватљиво да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије као исход дијалога, јер се онда ту не ради о дијалогу за постизање трајног решења, већ у прихватању политике свршеног чина Приштине и дела међународне заједнице, што понављам, Србија са тиме не може да се сагласи. Такође, за Приштину је неприхватљиво да добије ширу аутономију у оквиру Србије. Дакле, то су сигурно две опције које нису тема разговора“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, „сведоци смо да једна од чланица Савета безбедности Уједињених нација не подржава, или ништа не доприноси договору Београда и Приштине, заправо чини све да до њега не дође“.

„Ипак, такође смо сведоци промене ставова дела међународне заједнице, или бар узимања у разматрање различитих предлога који су на столу“, додао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао И да смо сведоци турбулентних времена – Велика Британија излази из Европске уније, америчка администрација прави озбиљне заокрете у својој спољној политици, Русија није више нејака као деведесетих, а кинеска економија озбиљно постаје конкурент Западу.

„Свет се мења, али морамо и ми упоредо с њим. Да схватимо промене, ухватимо корак с њима, али, пре свега, да радимо на себи самима и нашем друштву“, рекао је он.

Поводом ситуације у региону, Дачић је, упитан за односе са Хрватском, рекао да, иако имамо различито виђење прошлости, не види разлоге за било каква сукобљавања у будућности.

„Немамо било какве интересе који могу бити противречни у будућности. Ја стално понављам да иза папира, наших речи и унутарстраначке или унутрашње политике стоји живот обичног човека, његова свакодневница – а то је посао, то је инфаструктура, образовање које му пружамо, култура коју му омогућавамо… Наши народи су испреплетани и немамо тај луксуз да не мислимо на наше грађане и њихове породице“, каже Дачић.

Упитан колико би вероватни улазак Македоније у НАТО представљао изазов за српски став о неутралности, он је рекао да Србија нема никавих аспирација за улазак у било какве војне савезе, па ни у НАТО.

„Што се тиче чланства Македоније у НАТО, Србија поштује спољнополитичке приоритете других држава, као што очекује да се њени приоритети на исти начин разумеју и поштују“, додао је он.

На питање да ли су могућности да прве балканске земље постану чланице Европске уније 2025, године, данас постале ствар прошлости, он је подсетио да темпо приступања Србије у великој мери зависи и од дијалога Београда и Приштине, који се тренутно налази у кључној фази.

„Приступање Европској унији остаје један од спољнополитичких приоритета Републике Србије“, рекао је Дачић и изразио наду да ће се динамика преговора убрзати, као и да ће „у скоријој будућности бити отворена сва преговарачка поглавља за која су створени услови и да ће Србији бити омогућено да усредсређеношћу и залагањем искористи оквирни рок за приступање до 2025. године“, рекао је Дачић.

Упитан шта су спољнополитички приоритети Министарства спољних послова у наредном периоду, он је рекао да је то свакако рад на одржавању, али и продубљивању односа са свим нашим партнерима и пријатељима, чак и са онима са којима не делимо увек иста мишљења нити имамо исте интересе.

„Као резултат континуираних напора на плану очувања територијалне целовитости Србије кроз представљање наше аргументације утемељене на међународном праву и Повељи УН, издвајају се повлачење признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије од стране Суринама, Бурундија, Либерије и Папуа Нове Гвинеје. И наравно настављамо с активностима на плану повлачења ЈПНК“, истакао је он.

Цео интервју који је на енглеском језику можете да прочитате на:

http://www.diplomacyandcommerce.rs/ivica-dacic-minister-of-foreign-affairs-and-first-deputy-prime-minister-of-the-republic-of-serbia-forced-solutions-dont-lead-to-stability-of-the-region/

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.