Dačić: Nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Banjaluci sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju. Dvojica ministara su se saglasili da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju ocenivši da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva.

Ministar Dačić informisao je svog ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine. On je ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Ministar Lavrov je istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN. On je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov preneo je ministru Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

Na sastanku u Banjaluci dvojica ministara razgovarali su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

Tokom boravka u Banjaluci ministar Dačić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.