Đorđe Milićević: Dobra vest za penzionere Poslanička grupa

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predstavljaju dobru vest za sve penzionere u Srbiji i odbacuje kritike opozicije koje se odnose na budući način usklađivanja penzija.

„Mi podržavamo predlog vlade u kontekstu da se prati privredni rast i mogućnosti, i da država donosi odluku koliko i kada će biti povećanje. Ubeđeni smo da će penzioneri takvim načinom dobijati daleko više nego aktuelnim načinom usklađivanja penzija. Ubeđeni smo da su pred nama dobre godine i ne zadovoljamo se da penzionerima izdvajamo minimum već znatno više“, rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

On je dodao da je predloženi zakon o kojem je danas počela rasprava u skupštini preduslov za povećanje penzija.

„Sve promene o kojima danas govorimo su pozitivne i idu u korist aktuelnim i budućim penzionerima i naravno da će imati podršku SPS“, rekao je šef poslanika socijalista.

Primetio je da su javne finansije sada sigurne i stabilne i da Srbija nastavlja snažno ekonomski da napreduje, kao i da su pozitivni efekti i pokazatelji daleko iznad postavljenih ciljeva.

„Fond PIO je stabilan. Sredstva koja se dotiraju iz budžeta su znatno ispod minimuma, odnosno nivoa koji je definisao MMF. U budžetu ima sasvim dovoljno novca nije potrebno ići na rebalans budžeta što je takođe pozitivno. Zahvaljujući odgovornim i teškim, ali nepopularnim merama došlo se do pozitivnih rezultata“, naveo je Milićević.

U tom smislu odluka o umanjenju penzija koja je doneta 2014. godine i koja predstavlja temelj reformskih procesa je, kako kaže, teška politička odluka, ali je neko takvu odluku morao da donese da bi preživeli.

„Mi danas imamo zdrav sistem na zdravim osnovama koji nije zasnovan na politikanstvu. Srbija je danas lider u regionu po prilivu stranih investicija. Nakon 25 godina nezaposlenost je konačno pala ispod 12 odsto, a 2013. godine je bila 25,9 odsto, dok je minimalna cena rada stigla do 155 dinara. Stvaraju se uslovi za razgovore o povećanju plata i penzija“, istakao je Milićević.

Izvor i foto: Tanjug

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.