Најновије

Ђукић Дејановић: Отворен трећи конгрес педијатара Србије у Врњачкој Бањи Вести

У Врњачкој Бањи отворен је трећи конгрес педијатара Србије који је окупио више од 400 учесника, педијатара и других лекара из области здравствене заштите деце и омладине из Србије и суседних земаља.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, која је одржала предавање на тему улоге Савета за права детета и мера Стратегије Владе Србије у подстицању рађања, истакла је да права за дете и за било кога никада нема превише, и да се увек може говорити о томе да могу да се прошире.

„Поштујући међународне конвенције и акта која регулишу ову проблематику, Србија је, пре свега, донела заиста велики број скоро обавезујућих и стручних и етичких докумената које углавном поштује“, рекла је Ђукић Дејановићева.

Додала је да и даље има кршења права детета и да се то дешава у сиромашним срединама, срединама где има више ромске популације него осталих, као и у срединама где је образовање на нижем нивоу.

Говорећи о раду Савета за права детета, министарка је навела да он прибавља мишљење различитих институција, деце, академске јавности, невладиног сектора, формира своје ставове, презентује их влади и учествује у прављењу закона.

Додала је да у Народној скупштини постоји Одбор за права детета који сваки закон анализира кроз аспект права детета и шта то значи за дете и оценила да је, да би положај деце у Србији био бољи, свакако неопходна међусекторска сарадња.

„Нема сегмента друштва који у то не треба да буде укључен. Због тога је Савет за права детета и састављен од представника практично свих министарстава, свих значајних институција и угледних појединаца како би систем био уређен на што је могуће бољи начин“, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Подсетила је да је број живорођених у Србији прошле године био 64.894, а умрлих 103.722. „То значи да нас је, по основу ових индекса, сваке године мање за више од 38.000, што је врло забрињавајући податак и зато морамо радити на бољој демографској будућности“, истакла је министарка.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.