Најновије

Унапредити билатералну сарадњу Србије и Велике Британије, закључак састанка Причарда и делегације Народне скупштине Посланичка група

Шеф делегације Стефана Миладиновић и чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС разговарали су са Специјалним представником ПС ОЕБС за Југоисточну Европу Марком Причардом.

 

Најзаступљенија тема разговора била је контролни механизам парламента над извршном влашћу. Шеф делегације Стефана Миладиновић истакла је да Народна скупштина има изразиту контролну улогу и то кроз 20 скупштинских одбора, који су сачињени од посланика свих политичких странака, од оних на власти до оних у опозицији, као и од представника мањинских партија. Она је појаснила да се контрола врши кроз извештаје које ресорна министарства подносе одборима свака три месеца.

Говорећи о евроинтеграцијама, Причард је истакао да Србија има пуну подршку Британије на том путу, а да чињеница да она сама излази из те организације отвара простор за нове видове сарадње са Србијом. Чланови делегације Душица Стојковић, Весна Марковић, Милан Лапчевић и Миломир Вујановић, говорили су, између осталог, о значају који Национални конвент о Европској унији има на припрему преговарачких поглавља, а који је, кроз сарадњу са ОЕБС-ом, у тај процес укључио преко 600 организација цивилног сектора. Дотакли су се теме Берлинског процеса, али и оцене стања положаја националних мањина у земљама региона. Саговорници су се сложили да је унапређење билатералне сарадње од велике важности, посебно узевши у обзир традиционално пријатељске односе две земље. На састанку је оцењено до Народна скупштина има снажан и прожет партнерски однос са ОЕБС-ом, који јој пружа подршку кроз низ активности и пројеката у оквиру самог парламента, али и у регионалним пројектима.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.