Unaprediti bilateralnu saradnju Srbije i Velike Britanije, zaključak sastanka Pričarda i delegacije Narodne skupštine Poslanička grupa

Šef delegacije Stefana Miladinović i članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS razgovarali su sa Specijalnim predstavnikom PS OEBS za Jugoistočnu Evropu Markom Pričardom.

 

Najzastupljenija tema razgovora bila je kontrolni mehanizam parlamenta nad izvršnom vlašću. Šef delegacije Stefana Miladinović istakla je da Narodna skupština ima izrazitu kontrolnu ulogu i to kroz 20 skupštinskih odbora, koji su sačinjeni od poslanika svih političkih stranaka, od onih na vlasti do onih u opoziciji, kao i od predstavnika manjinskih partija. Ona je pojasnila da se kontrola vrši kroz izveštaje koje resorna ministarstva podnose odborima svaka tri meseca.

Govoreći o evrointegracijama, Pričard je istakao da Srbija ima punu podršku Britanije na tom putu, a da činjenica da ona sama izlazi iz te organizacije otvara prostor za nove vidove saradnje sa Srbijom. Članovi delegacije Dušica Stojković, Vesna Marković, Milan Lapčević i Milomir Vujanović, govorili su, između ostalog, o značaju koji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji ima na pripremu pregovaračkih poglavlja, a koji je, kroz saradnju sa OEBS-om, u taj proces uključio preko 600 organizacija civilnog sektora. Dotakli su se teme Berlinskog procesa, ali i ocene stanja položaja nacionalnih manjina u zemljama regiona. Sagovornici su se složili da je unapređenje bilateralne saradnje od velike važnosti, posebno uzevši u obzir tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje. Na sastanku je ocenjeno do Narodna skupština ima snažan i prožet partnerski odnos sa OEBS-om, koji joj pruža podršku kroz niz aktivnosti i projekata u okviru samog parlamenta, ali i u regionalnim projektima.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.