Најновије

Триван: Обележен „Светски дан без аутомобила“ Вести

Министарство заштите животне средине је на паркингу „Милан Гале Мушкатировић“, обележило „Светски дана без аутомобила“, с циљем да укаже на све негативне последице загађења ваздуха, погубност последица климатских промена и неопходност унапређења животне средине.

Овај међународни датум установљен је са идејом да људи проведу бар један дан без аутомобила, да осете и доживе предности кретања без моторних средстава превоза, с крајњим циљем да градови постану одрживе урбане зоне еколошке мобилности.

Тим поводом, министар Триван указао је на значај промена навика, свести о утицају мобилности на животну средину и здравље људи, и неопходност окретања ка алтернативним, еколошки прихватљивим превозним средствима.

„Светски дан без аутомобила је дан који нас подсећа на то колико смо технолошки напредовали, али истовремено, да је потребно да мењамо своје навике и да се више боримо за бољу животну средину. Саобраћај у Србији један је од највећих извора загађења животне средине, а квалитет ваздуха у бројним градовима Србије лошијег квалитета“ рекао је министар Триван и додао да је то разлог да се окренемо другим еколошки прихватљивијим средствима превоза. „У Србији је само прошле године увезена 131 хиљада половних аутомобила, од чега је већина на дизел гориво, а око 62 посто старије од 12 година, што све заједно значи прекомерно загађивање животне средине, и то ће морати да се мења. Министарство ће предузимати  низ мера – од образовања и информисања и јачања свести најшире јавности, до практичних мера које ће подстакнути присуство електричних и хибридних возила у Србији“, истакао је Триван. „Цивилизацијски напредак неће моћи да се оствари без заштите животне средине, а економски напредак наше земље без материјалних улагања у екологију“, закључио је Триван.

Наша престоница постаје еколошки град који негује здраве животне навике, а управо поводом обележавања данашњег датума заменик градоначелника Града Београда, Горан Весић, изјавио је да се Београд може похвалити са нових 20.000 квадратних метара пешачке зоне и 112 километара бициклистичке стазе, којом је град јасно показао да пешацима и бициклистима даје предност у односу на аутомобиле. На свечаној церемонији заменик градоначелника изразио је и искрено задовољство што Србија коначно има министарство које ће допринети унапређењу, не само заштите животне средине, већ и квалитету живота њених суграђана.

Овај важан датум обележен је и уручивањем захвалница институцијама, компанијама и појединцима који су се истакли својим радом и залагањем у заштити животне средине и  побољшања квалитета ваздуха: Милутин Фолић, главни урбаниста Града Београда, због активне и предане борбе да Београд добије већи број бициклистичких стаза; Удружење грађана „Лека“, зато што у свом хуманом раду за помоћ старијим и немоћним особама користи искључиво бицикл као превозно средство и РТБ Бор који је изградњом фабрике сумпорне киселине 2015.године успео да Бор као град са једним од највећих аеро загађења у Србији претвори у град који је добио звездицу Европске агенције за заштиту животне средине за највећи напредак на пољу квалитета ваздуха.

У оквиру манифестације реализоване су креативне радионице у којима су учествовали деца и студенти, показујући иновативне еколошке начине за коришћење паркинга и делова моторних возила.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.