Најновије

Учешће Дачића на ГС УН прилика за представљање ставова Србије Најаве

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиће у Њујорку од 22. до 28. септембра као члан делегације наше земље која ће учествовати на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Дачић ће том приликом присуствовати бројним скуповима на високом нивоу који се одржавају у УН, са циљем представљања ставова Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Планирано је учешће и иступање на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, попут Самита о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе и састанка посвећеног финансирању Агенде за одрживи развој, које организује генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Такође, Дачић ће учествовати и на састанку на тему светског проблема дрога, којим ће председавати председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, као и на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле.

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и регионалних састанака на којима ће учествовати шеф српске дипломатије.

Неки од најзначајнијих су министарски састанак Централноевропске иницијативе, састанак министара спољних послова држава Западног Балкана са комесаром ЕУ за проширење Јоханесом Ханом и неформални министарски састанак Америчко-јадранске повеље.

Учешће на генералној дебати и бројним пратећим скуповима у УН биће прилика и за реализацију бројних билатералних сусрета Дачића са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ.

Поред унапред договорених званичних сусрета, догађаји у УН биће прилика и за реализацију краћих неформалних билатералних сусрета у циљу лобирања за приоритетне националне интересе.

Такође, планирани су сусрети са појединим званичницима и представницима Уједињених нација који су прилика да се још једном истакне значај који ова организација има за Србију када је реч о заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и да се истакне важност наставка сарадње и дијалога са УН по свим питањима од значаја за регион у наредном периоду.

Извор: Влада РС

Категорије: Најаве