Učešće Dačića na GS UN prilika za predstavljanje stavova Srbije Najave

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće u Njujorku od 22. do 28. septembra kao član delegacije naše zemlje koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dačić će tom prilikom prisustvovati brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Planirano je učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj, koje organizuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Takođe, Dačić će učestvovati i na sastanku na temu svetskog problema droga, kojim će predsedavati predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i regionalnih sastanaka na kojima će učestvovati šef srpske diplomatije.

Neki od najznačajnijih su ministarski sastanak Centralnoevropske inicijative, sastanak ministara spoljnih poslova država Zapadnog Balkana sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i brojnim pratećim skupovima u UN biće prilika i za realizaciju brojnih bilateralnih susreta Dačića sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Pored unapred dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN biće prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta u cilju lobiranja za prioritetne nacionalne interese.

Takođe, planirani su susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji ova organizacija ima za Srbiju kada je reč o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN po svim pitanjima od značaja za region u narednom periodu.

Izvor: Vlada RS

Kategorije: Najave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.