Autorski tekst Ivice Dačića za “Srpski telegraf“: Mir nema alternativu Vesti

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u autorskom tekstu za Srpski telegraf napravio je presek trenutne političke situacije. Analizirajući poziciju Srbije, šef diplomatije naveo je na koga možemo da računamo, ko je na našoj strani, ko su nam protivnici. Istovremeno Dačić, koji je lider Socijalističke partije Srbije, kritikovao je opozicione prvake, perjanice bivše vlasti, zbog mešetarenja i ličnih interesa, kao i zloupotrebe pitanja statusa južne srpske pokrajine.Istovremeno, Dačić upozorava da nas čeka crni scenario ukoliko se ne postigne dogovor sa Prištinom i ako ne dođe do kompromisa tokom dijaloga za briselskim stolom. Srbija, kako kaže ima šansu da postigne istorijski uspeh, da se dogovori sa Albancima, a ako kompromis izostane, šef diplomatije prognozira crni scenario.

Srbiji su danas otvorena vrata i na istoku i na zapadu, što nije bio slučaj dok su zemlju vodili Tadić, Jeremić, Đilas …..

Problem Kosova je vanvremenska kategorija i ovim pitanjima moraju da se bave svi pravi političari, a ne dnevnopolitički mešetari koji ne prave razliku između nacionalnih interesa i dnevne politike.

Položaj Srbije, njena vojna neutralnost, siguran put ka Evropskoj uniji i jasno opredeljenje za prijateljske odnose sa Rusijom-sve to, izgleda, više smeta pojedinicima u Srbiji nego bilo kome u svetu.

Postoji raspoloženje da se izađe u susret Srbiji, da se nađe kompromis. To danas misle u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Francuskoj i Italiji. Jedino se Nemačka i Engleska protive ideji da se menjaju granice. Ali, ako Albanci i Srbi to žele, svi će prihvatiti.

Neko je rekao da je Kosovo Jerusalim-jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionelne interese.

Zato je najvažnije pitanje da li Priština zaista hoće dogovor ili ne? To je najveći izazov pred kojim smo.

I zato očekujem da sada deluje međunarodna zajednica, očekujem pritiske sada na Albance da prihvate kompromis. Jer svima je jasno, i međunarodnoj zajednici i Prištini, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Srbija je više puta istakla da je okrenuta miru, da ne želi sukobe, dokazala je da je faktor stabilnosti u regionu. Niko ne želi da se ponovo proliva krv, da se ponovo stvara jaz. Mir nema alternativu, to je iznad svega. Zato je naš glavni cilj da izbegnemo crni scenario. Ono što svakome treba da bude jasno je da bez dogovora Srba i Albanaca neće biti mira, zamrznuti konflikt ne može da donese ništa dobro, koliko god se neki busali i vikali da je pravi put.

Očekuje nas još mnogo izazova. Naravno biće i opstrukcije. Biće i pokušaja da se izazove nestabilnost u Srbiji. Najveći rizik je opasnost od eventualnog napada na Srbe i moguća reakcija Srbije. Toga svi u svetu moraju da budu svesni. Nekima ne odgovara jaka Srbija. Ti će koristiti opoziciju ili pak neke političare iz redova nacionalnih manjina kako bi izazvali nestabilnost.

Srbija je pokazala spremnost da se bori, da je sposobna da zaštiti sebe, da ima prijatelje u Vaštingtonu, Pekingu, Moskvi,Parizu….

Ako smo mi jedinstveni, sve ćemo izdržati i ostvarićemo istorijski uspeh, Srbija je danas čvrsta, stabilna i zna šta hoće.

Razni Plenkovići koji misle da će se umešati, da će od njih zavisiti ishod pregovora u Briselu ili evropski put Srbije, mogu da zaborave te planove. Njihovi snovi su naučna fantastika.

Srbija, baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama. Osim nekim, u samoj Srbiji. Oni bi da je odrede i svrstaju. Zbog sebe, a ne zbog Srbije.

I to im neće proći. Srbija će pobediti.

Izvor: Srpski telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.