Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића, потпредседника Скупштине Србије и шефа Посланичке групе СПС „Политици“: КиМ није тема за политиканство Интервју

Решавање тешког проблема Косова и Метохије није тема за убирање јефтиних политичких поена, а у овом тренутку када немамо предлог решења, седница Скупштине Србије на којој би се расправљало о нашој јужној покрајини била би   прилика за политиканство и изношење политичких парола, каже Ђорђе Милићевић, потпредседник српског парламента и шеф Посланичке групе СПС-а.

-Када будемо имали неки конкретан предлог, наравно да ће Скупштина о њему расправљати и дати своју оцену – истиче Ђорђе Милићевић.

Мислите да би седница посвећена КиМ, на чему инсистира опозиција, била само „паролашка“, зашто то не би била прилика да се чују предлози решења?

-То је моја оцена на основу искуства из досадашњих расправа о КиМ, а увек је она злоупотребљавана у политикантске сврхе и за изношење политичких памфлета, без одговора на суштинска питања. Косово је прогласило независност, велики број земаља, међу којима и неке  владајуће коалициједа, кроз тешке разговоре, дође до компромисног и одрживог решења, по којем бисмо ми добили нешто, пошто сада немамо ништа.

Можда би опозиција имала неки добар предлог, који би се чуо у тој расправи…

-Нерадо се бавим опозицијом, али они никакав предлог немају, за њих је све фарса. Апсолутно су против свега. То није начин да дођемо до трајног и правичног решења овог тешког питања. Убеђен сам да ће Влада и председник Србије Александар Вучић наћи начин да се до таквог решења дође, да ће оно на  најбољи начин заштитити државне и националне интересе Србије и Срба на КиМ.

Напредњаци стално истичу лоше наслеђе од претходне власти, а опозиција подсећа да су СПС, ЈС и ПУПС били део и тадашње коалиције, осећате ли се ви прозваним од напредњака кад кажу да је садашња власт наследила земљу пред банкротством?

-Не осећамо се, како кажете, прозваним. Опште је познато да су СПС и њен председник Ивица  Дачић после 2000.одиграли неколико кључних улога битних за државу, када смо 2004. подржали Владу Војислава Коштунице ради стабилности, као и 2008. када смо одлучили да будемо део владајуће коалиције, јер је било важно да останемо на европском путу. Никад нисмо бежали од одговорности, а грађани су најмеродавнији суд, они су 2012. СПС-у дали дупло већу подршку него 2008. године. За разлуку од периода од 2008-2012, данас имамо потпуно јединство у настојању да се реализују прокламовани циљеви Владе, зато имамо позитивне циљеве у економији…

У периоду 2008-2012, значи нисте имали консензус око важних питања?

-Тачно. Није било консензуса. У четвртак је на седници поменут медијски мрак данас у Србији. Медијски мрак је постојао док је на власти била дружина, која сада седи у СзС. Данас је веома присутна критика актуелне власти, а тада се због потребе да се заштити лик и дело једног министра из Владе посегло за драконским изменама Закона о информисању како би се сви медији ставили у страначку функцију. Социјалисти су одбили да у томе учествују, нисмо гласали за тај закон, јер смо сматрали да је то озбиљан удар на професионално информисање. То је једно од важних питања где није било консензуса, данас у владајућој коалицији око важних питања постоји јединство и консензус.

Лоша је данас атмосфера у парламенту, никад више увреда, може ли да се нађе неки договор?

-Треба да поштујемо једни друге. Увек можемо да нађемо неки заједнички именитељ, а то би требало да буде просперитет Србије. Али ми имамо безуспешне покушаје опструкције рада парламента од појединих опозиционих посланичких група, који не желе аргументовану расправу, већ се труде да направе хаос и да скупштина не функционише. Међутим, ми имамо Скупштину, демократичну и ефикасну, која, убеђен сам, ради у најбољем интересу грађана. Увек сам за пристојност, да избацимо све што је негативно…

Ко је крив за негативно?

-Тешко је мерити. Да не помињем уношење камена у салу, чупање микрофона, имали смо певање, концерт у сали за заседање што се никада пре није десило…

Опозиција каже да нема други начин, јер јој се онемогућава да говори?

-Правила су јасно дефинисана пословником, који је донела претходна власт. Свака посланичка група има толико времена за расправу на основу броја посланика, а тај број зависи од резултата избора. Управо они који су написали овај посланик сада највише имају примедаба на њега. Парафразираћу Николу Пашића: „Када сте на власти донесите законе који ће и вама одговарати када будете опозиција“. Нису се тако понашали, мислили су да ће увек бити на власти.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.