Најновије

Ивица Дачић за ТВ Прва: Дефанзива Приштине, офанзива Србије Вести

Ивица Дачић каже да се Приштина тренутно налази у дефанзиви, односно да обилази земље које су признале Косово, како то признање не би повукле.
Министар спољних послова каже, да Србија с друге стране наставља да лобира да неке земље повуку признање Косова, а сигуран је да ће до краја године бити још таквих повлачења признања, због чега очекује да ће тај број убрзо пасти испод 100.

„То је важно због преговарачке позиције, јер из Приштине кажу ‘шта имамо да преговарамо са вама када је нас признало 116. држава’. Они су закуцали тај списак, окачили га на врата, а то је велика лаж, јер су неке земље повукле признање“, нагласио је Дачић.

Он је рекао да је Приштина у великој дефанзиви и да не схватају реално ситуацију у којој се налазе и највише времена проводе са земљама које су признале Косово да не повуку признање.

„Не схватају да је већина најважнијих међународних актера веома заинтересована да дође до одређеног договора који би се заснивао на компромису. Они само отежавају своју позицију тиме што постоје неслагања о томе унутар приштинске елите“, појаснио је министар.

То што Приштина још није формирала Заједницу српских општина, како каже, доказ је да немају намеру да спроводи договорено из Бриселског споразума.

Коментаришући истраживање ИПСОС-а да 44 одсто грађана није за разграничење, Дачић је рекао да је тешко дефинисати за шта би се грађани Србије најрадије определили. „Највећи део грађана и даље сматра да је Косово и Метохија део Србије. Многи су за замрзнути конфликт, али за то треба сви да се сагласе и да нема последице за будућност, односно да нема притисака са стране да се то питање реши, што је скоро немогуће јер постоји жеља Србије да уђе у ЕУ“, закључио је он.

Дачић каже да је реконструкција Владе увек добра, али да социјалисти нису „склони“ превремени изборима и честим променама.

– Реконструкција Владе је увек позитивна. Ми (СПС) нисмо склони превременим изборима и честим променама, једноставно то није у нашој суштини политичког бића – рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је нагласио да је његова позиција специфична у односу на друге министре, јер је председник странке која чини коалицију.

– Што се тиче моје позиције, није то предмет разговора. Идеја о реконструкцији Владе била је присутна неко време и онда је одложена због питања Косова и Метохије. Када ће се десити није питање за мене, већ за премијерку и председника – нагласио је Дачић.

Он није желео да коментарише рад других министара јер, како каже, када то уради, друге странке му замерају да се меша у њихова питања.

– Што се мене тиче, битно је да коалиција и наш однос са Александром Вучићем добро функционише, а он ће најбоље одредити који од министара које су они предложили треба да буду промењени – закључио је Дачић.

Извор: Б92/Телеграф/Танјуг

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.