Најновије

Размотрити могућност продужења рокова за прилагођавање ауто- школа новим стандардима Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, упутила је посланичко питање Министарству унутрашњих послова Србије.

Поштовани председавајући, уважене колеге народни посланици,

на једној од седница Народне скупштине пролећног заседања, прецизније у мају месецу ове године, усвојене су измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима којим су поред осталог третирана и питања рада ауто-школа и услова за полагање возачких испита. На основу закона сачињен је и подзаконски акт, Правилник за ауто-школе којим се од ових организација тражи испуњење додатних услова у погледу квалитета возила за обуку возача и једна од важнијих измена је да возило за обуку возача мора имати АБС кочиони систем, али и да се полигони за обуку морају прилагодити што је велики проблем за ауто-школе које се налазе на територији града Београда из простог разлога јер се ради о полигонима, односно о просторима који су углавном паркинзи прилагођени за обуку возача.

Према накнадно извршеним анкетама сматра се да чак 37,8% ауто-школа не може да испуни ове услове у року утврђеним законом и Правилником. Самим тим доводи се у питање рад и опстанак ових ауто-школа чиме већи број запослених може остати без посла. Моје питање за министра МУП надлежног за спровођење овог закона, а како би се предупредио овај проблем, је да ли се евентуално разматра могућност продужења рокова за прилагођавање ауто-школа новим стандардима како би се избегло затварање више од трећине ауто-школа? Само прилагођавање кочионих система представља значајне инвестиције за ауто-школе, а да не говорим о осталим прилагођавањима и адаптацијама које морају бити спроведене.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.