Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine napustila Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU Poslanička grupa

Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Odbora prof. dr Žarkom Obradovićem, napustila je, zajedno sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Španije, Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, koja se održava u Beču.

Delegacije parlamenata Srbije i Španije protestovale su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo“ bez zvezdice.
Konferencija se održava u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Austrije Savetu Evropske unije.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije. Kako organizator, Parlament Republike Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dveju delegacija, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili su zasedanje.

Organizator nije ispoštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO.

Izvor: Narodna skupština RS

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.