Најновије

Ђукић Дејановић у Скупштини Србије на представљању пројекта “Нисте сами” Вести

Није срамота бити слаб и тражити ослонац, нити је срамота тражити стручну помоћ и подршку, јер су проблеми менталног здравља саставни део људског живота, изјавила је министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Она је то рекла у Скупштини Србије на представљању пројекта “Нисте сами” чији је циљ превазилажење предрасуда према младима са проблемима менталног здравља и инвалидитетом.

„Стигматизација, ружно обележавање оног ко има проблем душе, наша је реалност“, упозорила је Ђукић Дејановић и додала да сваки грађанин мора да зна да такви људи могу бити корисни чланови друштва у оквиру својих потенцијала, ако се њихови проблеми минимизују захваљујући редовној терапији или психолошкој подршци стручњака.

Министарка је указала, да до 2030. године, захваљујићи имплементацији циљева из Агенде 2030 УН ниједан човек, па ни онај са посебним потребама не сме да остане иза колоне.

“Дакле, до 2030. сви морају живети достојанственије и боље, посебно они који сада тако не живе. Из тог разлога, фокусираћемо се ка особама са менталним сметњама, са идејом да, пре свега, укажемо да сам појам ментална сметња не мора увек значити да се ради о особи која ће читавог живота имати неки свој свет, далеко од реалности”, рекла је министара која је и председница Међуресорне групе за спровођење те Агенде.

Према речима министарке, важно је да сваки грађанин почевши од сопственог окружења, развија емпатију, поверење, хумане и солидарне односе стварајући тако услове за срећније, односно ментално здравије друштво.

„Особе које имају проблеме менталног здравља у друштву се често опажају као опасне, непредвидиве или другачије, а такве особе неретко имају проблем отуђености, прилагођавања у друштву, као и уобичајеног свакодневног функционисања“, рекла је она и додала да је из тог разлога веома важно променити предрасуде које су у вези са психичким поремећајима и прихватити чињеницу да је граница између менталне болести и здравља врло крхка.

Додала је да сви они који имају потребу да стигматизују морају да знају да нема особе која у неким околностима не би могла постати особа са менталним проблемом, само што свако има свој праг за настанак болести.

„Заузимање позитивног става према особама са душевним поремећајима није само гест добре воље, већ знак ваљане информисаности и развијене здравствене културе, а позната је и чињеница да су особе са менталним сметњама, супротно предрасудама, чешће жртве него насилници“, рекла је она.

Министарка је подсетила да организована друштва прихватају особе са таквим проблемима, а онда саме заједнице, јединице локалних самоуправа на њих гледају као на своје суграђане који не смеју никако припадати неком другом реду грађана, него оном истом првом реду у коме су и они сами.

„Из тог разлога, породице, комшије, пријатељи, духовници, здравствени и социјални радници, локална полиција, дакле сви субјекти који припадају једној јединици локалне самоуправе, једном граду или једној општини, једној улици у којој функционише и живи таква особа, требало би да буду упознати да таква особа има одређене проблеме, али ако редовно користи одређену терапију или психолошку подршку стручњака, ти проблеми могу бити минорни и она у оквиру својих потенцијала може бити користан члан друштва“, закључила је Ђукић Дејановић.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.