Најновије

Ружић: Србија на добром путу на пољу реформи државне управе Вести

Србија је у области дигитализације јавне управе на добром путу, изјавио је ресорни министар Бранко Ружић и истакао да је важно то што се управа више не доживљава као кочничар, већ као покретач промена.

Све што радимо у реформама јавне управе веома је важно, јер су оне један од три најважнија стуба евроинтеграција, рекао је Ружић на панел дискусији „Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали“.

„Дигитализација није шарена лажа и шпанско село већ друштвени процес чији је циљ да донесе добробит грађанима и привреди“, рекао је Ружић и поновио да дигитализација, која је један од стратешких циљева Владе, није искључиво технолошки, већ и друштвени процес који помаже и привреди и грађанима да штеде и новац и време.

„Одлазак на шалтере се већ у великој мери свео на минимум, преко 500.000 пута у претходној години грађани нису морали да иду од шалтера до шалтера већ су то уместо њих радиле матичне службе“, рекао је министар и најавио да ћемо ускоро то чинити и са држављанствима.

„Матичне књиге пребачене су у државни дата центар, а до краја године ће бити пребачена и сва држављанства“, рекао је Ружић и додао да се очекује и закон о централном регистру становништва.

Министарство, према његовим речима, жели да оптимизује постојеће процедуре да информатички опреми локалну управу да буде компатибилна са законским регулативама.

„Нове технологије не трпе нелогичности већ захтевају једноставне процедуре, оне омогућавају брзу размену података, све оно што грађани имају потребу да искомуницирају са државом. Све је то дигитализација и све то помаже да направимо систем управљивији и ефикаснији него што је био“, рекао је министар.

Он је подсетио да свакодневно живимо са дигитализацијом кроз употребу ГПС-а, безготовинског плаћања, електронских дневика, уџбеника, рецепата…

„Дигитализацијом нећемо дехуманизовати друштво већ ћемо захваљујући техничко-технолошком напретку помоћи да живимо много хуманији живот, а то је и улога Владе да нам то обезбеди“, рекао је Ружић и додао да је то уједно и циљ дигитализације.

Подсетио је да је један од резулата дигитаизације и сервис „Бебо добродошла на свет“, којом се пренебрегава администрација у 54 породилишта у Србији.

„То је пут којим треба ићи“, рекао је Ружић и додао да је дигитаизација правац размишљања Владе Србије.

Према његовим речима, у припреми су измене и допуне Закона о инпекцијском надзору.

Добро је то што је инспекција из репресивне методе прешла у превентивну чак и саветодавну и што се „перцепција о тим људима који брину какав ваздух дишемо, какву воду пијемо или шта једу наша деца“ променила, казао је он.

Министар је као добро оценио и то што ће убудуће „оштрица рада инспекције бити усмерена на оне који свесно желе да изманипулишу и искористе не само пословање већ и безбедност грађана“.

На панел дискусији „Електронска управа у Србији: Изазови и потенцијали“, поред осталих учествовала је и Лиа Хан, бивша министарка Естоније, земље коју зову Републиком дигитализације.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.