Најновије

Формирати државни фонд за наплату алиментације Посланичка група

Данијела Стојадиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, на Другој седници Другог редовног заседања Народне скупштине,  поставила је посланичко питање министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и министарки правде.

Поставила бих питање министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и министарки правде у вези са једним проблемом који мучи многе једнородитељске породице.

Kao народној посланици и чланици Одбора за права детета, обратило  ми се више самохраних мајки, самохраних родитеља због проблема које имају у вези са плаћањем алиментације за децу која су после прекида брачне заједнице поверена њима.

Ово питање заслужује већу друштвену пажњу, пре свега са становишта очувања породице као основне ћелије друштва, а тиме и изградње здраве личности детета које треба да израсте у одговорног и креативаног члана друштва. Закон предвиђа да се и после развода брака родитељско право врши заједничким и споразумним старатељством и када се дете повери једном од родитеља.

Све је чешћа пракса да родитељ коме је утврђена законска обавеза учешћа у издржавању малолетног детета које је поверено другом родитељу, најчешће мајци, своју законску обавезу не извршава. Бројни су случајеви када неиспуњавање ове законске обавезе самохраног родитеља и дете о коме се брине доводи у стање социјалне потребе.

С друге стране, родитељ који избегава плаћање алиментације врло ретко сноси последице. Познат ми је пример у коме је отац дуговао преко пола милиона динара за алиментацију, а да је у моменту кад је законски био приморан да плати напустио посао, како не би извршио своју законску обавезу према детету. С тим у вези, центри за социјални рад као органи старатељства имају обавезу да предузимају мере социјалне заштите и у овим случајевима заштите дете и самохраног родитеља, да им обезбеде психолошку, па и материјалну подршку, да учине све напоре како би деца остала у својој биолошкој породици и покрећу питање одговорности родитеља који не извршава обавезу плаћања алиментације.

Желела бих да скренем пажњу на овај проблем и питам господина министра – да ли министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања врши надзор над остваривањем ове улоге центара за социјални рад и да ли је потребно да се центрима обезбеди боља кадровска опремљеност, како би стручно, непристрасно и ефикасно бринули о једнородитељским породицама?

Министарку правде желим да питам – да ли постоје подаци о броју неизвршених судских решења о плаћању алиментације за децу након развода, шта судови у том погледу предузимају и да ли се изричу привремене мере?

             Да ли је могуће у нашем систему формирати државни фонд алиментације како би се спречиле ситуације да деца и самохрани родитељи због неодговорности другог родитеља остају без средстава за живот? Овај модел се примењује у Шведској, а из овог фонда би се могла стипендирати и деца која живе са једним родитељем. У том случају држава би преузела обавезу наплате алиментације.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.