Dačić: „Savet Evrope jedan je od ključnih oslonaca evropske institucionalne arhitekture“ Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u Strazburu svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Republike Srbije u Savet Evrope.

„Savet Evrope je jedna od najstarijih i jedina međunarodna organizacija koja je okupljala sve države Evrope. U tom smislu, posle 15 godina, ogromna je korist koju smo dobili članstvom u SE, pre svega kada je reč o harmonizaciji našeg zakonodavstva, primeni i prihvatanju različitih konvencija, ekspertiza u domenu zaštite ljudskih prava, vladavine prava, i demokratije u najširem smislu reči. Sami građani su imali korist, jer su dobili i nadležnost Evropskog suda za ljudska prava.

Naše članstvo je usledilo nakon atentata na premijera Đinđića, u cilju konsolidacije demokratije u Srbiji i mislim da je postignut ogroman napredak, naročito poslednjih godina.

Razgovarao sam sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom koji veoma uvažava doprinos Srbije stabilizaciji prilika u regionu.

Informisao sam ga o razgovorima koji se vode sa Prištinom. Veoma je važno da postoji dijalog, da se na takav, miran način rešavaju otvorena pitanja. On je sam rekao da postoje dva problema, a to su Bregzit -kada je EU u pitanju, i mogući izlazak Rusije iz Saveta Evrope. Podržavamo nastojanja generalnog sekretara Jaglanda da se iznađe rešenje koje bi omogućilo učešće svih i koje bi omogućilo opstanak Saveta Evrope kao jednog ključnog oslonca evropske institucionalne arhitekture.

Smatramo da bi prijem „Kosova“ u Savet Evrope predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi Saveta Evrope i tome se protivimo. Odnosno, smatramo da svaki prijem „Kosova“ pre institucionalnog kraja dijalog Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju čitavog regiona.

Vidite da predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i da ne razumeju realnost koja se dešava. Većina međunarodnih faktora shvata da je potrebno naći kompromis. Takođe, Priština stalno govori da je više od 116 zemalja priznalo „Kosovo“. Noćas sam se vratio iz Lesota koji je povukao priznanje „Kosova“. Sedam država je povuklo priznanje u ovoj godini. Do kraja godine će ih biti ispod od 100.

Argumenti Prištine više ne nalaze međunarodnu podršku i zato mislim da nema nikakvih šansi da Kosovo bude primljeno u Interpol, imajući u vidu da je veliki broj zemalja promenio svoje stanovište. Mnogo je bolje da se okrenu dijalogu nego da na ovakav način pokušavaju da uđu u razne međunarodne institucije“, rekao je obraćajući se novinarima šef srpske diplomatije.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.